Hopp til innhold

Mikrobryggerier i vinden

Småskalaproduksjon av øl er stadig mer populært. På Hundorp prøvebrygges det i historiske lokaler.

I kjelleren på Dale-Gudbrands gard brygges det for fulle mugger. Mikrobryggeriene er på fremmarsj i Norge.

I lokalene til Laagen Bryggeri gjæres det over lav sko.

– Foreløpig vil dette være litt på hobbybasis, men vi satser allikevel seriøst og håper på å få en bit av mikrobryggeri-markedet i Norge, sier Gunnar Wiig, tre ganger norgesmester i ølbrygging.

Ti ulike sorter

I kjelleren på Dale-Gudbrands gard på Hundorp i Gudbrandsdalen gjærer det godt. Gamle mjølketanker har fått nytt liv og optimismen er stor. Planen er å produsere 10 000 flasker i måneden av ti ulike ølsorter. Ølet skal deretter ut i butikk og selges via Vinmonopolet, i tillegg til utsalg på gården.

Mikrobryggerier er i vinden om dagen. Nordmenn har for alvor fått opp øynene for småskalaproduksjon av øl. Ifølge tall fra Bryggeri- og drikkeforeningen, har totalomsetningen de siste årene økt med 30–40 prosent årlig.

– Peker bare oppover

Wiig startet opp ved kjøkkenbenken, med prøving og feiling underveis. Nå jobber han, med teknisk støtte fra Bjørn Letrud, for å få innhogg i et økende marked.

– Vi håper vi får ta del i den trenden som vi ser nå, det peker bare oppover for mikrobryggeriene.

Med bryggerilokaler i et område med sterk historisk tilknytning, er det ikke umulig at det kan dukke opp nye varianter.

– Vi får prøve å finne noen historiske oppskrifter, som mjød. Det er ikke sikkert at det blir så godt, men vi får prøve, sier Wiig lattermildt.

Flere saker fra Innlandet

et tog på jernbanesporene

100 passasjerer måtte vente i toget