Hopp til innhold

Giftstoff i populære merkeklær

Klær fra store velkjente produsenter inneholder en miljøgift som er forbudt i Norge. Giften kan være helseskadelig.

Greenpeace-aksjon i Manila.

Med t-skjorter og bannere protesterte Greenpeace-aktivister på Filippinene i dag mot giftstoffer i klær. Området ved Marikina-elva i Manila er ett av stedene der slike klær produseres.

Foto: Alanah Torralba / Reuters

Til tross for mange advarsler og mye debatt de siste årene, har Greenpeace nå avslørt at klesplagg som inneholder miljøgiften NFE fortsatt selges i en rekke land verden over. Norge er ett av dem.

Greenpeace har analysert 78 plagg fra 15 velkjente klesmerker. 52 av dem inneholder en omstridt og ulovlig miljøgift som kan være helseskadelig når den brytes ned i naturen.

Klærne ble kjøpt inn i 18 land verden over.

To av tekstilene som er testet, ble kjøpt i Oslo. Begge disse plaggene, en t-skjorte fra G-Star RAW produsert i Bangladesh og en kinesisk kjole fra Adidas, inneholder miljøgiften NFE (nonylfenoletoksylat).

NFE brytes raskt ned til det svært giftige stoffet nonylfenol, som tas opp i kroppen hos mennesker og dyr. Det har østrogenlignende egenskaper som blant annet kan føre til hormonforstyrrelser og fosterskade. Stoffet er også klassifisert som etsende.

Både i Norge og resten av Europa er det forbudt å produsere, importere og selge dette kjemikaliet. Unntaket er når det benyttes i maling og smøreolje.

LES OGSÅ:

Tar det alvorlig

Katja Schreiber, talskvinne for Adidas Group, sier at alle materialer i produktene deres testes av uavhengige selskaper før de sendes ut på markedet.

- Vi har strenge standarder for innholdet av NFE. Kjolen Greenpeace kjøpte i Oslo inneholder 14 milligram per kilo, som ligger godt under vår maksimale grense på 100 milligram. Testen fra Greenpeace viser store variasjoner i hvor mye NFE som ble funnet i de ulike klærne, sier Schreiber til NRK.no.

Hun legger til at testen er en viktig påminnelse om betydningen av å begrense bruken av NFE.

- For oss er dette noe vi legger vekt på i hele produksjonskjeden, sier Katja Schreiber.

G-Star RAW Norge har ingen kommentar til testen.

Mest fra Asia

Mesteparten av de undersøkte tekstilene er produsert i Asia, mens tre produkter har ukjent opphav.

Calvin Clein, Kappa, Lacoste, Nike, Puma, Ralph Lauren og H&M er noen av de andre merkene som ble undersøkt. Miljøgiften ble funnet i klær fra samtlige merkenavn unntatt GAP.

Både Puma og Nike, som er verdens største produsent av sportsklær, har nå bestemt seg for at alle farlige miljøgifter skal fjernes fra deres produksjonskjeder innen år 2020, melder Svt.

- Fortsatt et stort problem

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

- Det er skuffende at problemet fortsatt er så omfattende. Miljøgifter i klær er noe vi har tatt opp med bransjen i flere år, sier lederen i Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, til NRK.no.

- Den nye undersøkelsen tyder på at dette fortsatt er et systematisk problem hos produsenter, importører og butikker, mener han.

Gulowsen er ekstra skuffet over klesbutikker som han mener ikke tar ansvar for hva de selger.

- Giftige kjemikalier i klær som kjøpes i Norge er et symptom på noe enda mer alvorlig. At giften følger med tekstilene helt fram til norske butikkhyller, sier mye om hvor stort dette miljøproblemet er i produsentlandene. Der brukes NFE til å vaske ut overskuddsfarge fra klærne. Når norske kunder vasker dem hjemme, blir også vårt miljø belastet, sier Gulowsen.

LES OGSÅ:

- Spør i butikken

Han mener forbrukerne skal kunne forvente at klærne de kjøper er akseptable for miljøet både hjemme og ute.

- Vi oppfordrer folk som er opptatt av dette om å spørre i butikkene før de handler, sier Gulowsen.

Han mener det ikke er noen løsning hvis fabrikkene begynner å vaske produktene grundigere slik at kjemikaliene forsvinner fra klærne før de eksporteres til vår del av verden.

- Det gjør bare at miljøproblemet blir enda større i de asiatiske produsentlandene. Kjemikaliet NFE er billig men helt unødvendig å bruke. Det finnes gode miljøvennlige alternativer, sier Truls Gulowsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)