Hopp til innhold

Derfor bør du ha 15 grader i kjelleren

Temperaturen i kjelleren bør være minst 15 grader hvis du skal unngå vannlekkasje under sprengkulde. Her får du tips om hvordan huset ditt bør klargjøres for vinteren.

Vannlekkasje i Drammen

Sprengkulde betyr høysesong for vannlekkasjer.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Har du stengt utekranen og renset takrennene? Er lukene stengt slik at mus og rotter ikke kommer inn? Huseiere har mye å huske på før kulda setter inn.

Hvis takrennene er fulle av løv som blir liggende vinteren over, kan snø og is føre til lekkasjer med frostsprengning og råteskade i veggene.

- Og glem ikke nedløpsrørene! Hvis de er tette etter høstens løvfall risikerer du fuktighet i kjeller eller grunnmur, forteller redaktør Nina Granlundsæther i Huseiernes Landsforbund.

Hun anbefaler også å sjekke at taksteinene er klare for en ny vinter.

- Snø og takras gjør at skadet takstein har en tendens til å bli enda verre i løpet av vinteren. Selv om undertaket skal holde vann og is unna, kan du risikere vanngjennomtrenging i skjøtene. Det er en god forsikring å skifte ut skadet takstein, mener Granlundsæther.

Varme i kjelleren

Har huset ditt en kjeller med innlagt strøm, anbefaler ekspertene at du holder temperaturen på ikke særlig mindre enn 15 grader om vinteren for å unngå vannlekkasje i sprengkulde.

- Blir det veldig kaldt ute, bør man sjekke kjellertemperaturen med jevne mellomrom. Har man ikke varme i kjelleren og skal reise bort, kan det være lurt å la vannet renne litt slik at det ikke fryser, sier Granlundsæther.

Hvis man har flyttet fra en leilighet til eget hus, kan det være lett å glemme utevannet.

- Nå er tida inne for å stenge utekranen, hvis man da ikke har en frostfri utgave. Det kan bli en dyr affære å ikke stenge vannet og tømme rørene utendørs.

Mus og andre småkryp

Dette er også sesongen da mus og rotter søker innendørs. Granlundsæther minner om at småkrypene bare trenger noen ytterst få centimeter for å komme seg inn i huset.

- Sørg for at alle luker og andre åpninger i huset er helt tette, oppfordrer hun.

- Mus oppunder panelet er ingen hyggelig opplevelse. Selv om de kanskje ikke kommer helt inn i boligen, kan lyder og vond lukt være ille nok.

Hytta om vinteren

Sprengkulda forrige vinter førte til et rekordhøyt antall vannskader i norske hus og hytter. Bare første halvår i år fikk forsikringsselskapene melding om hele 46.000 lekkasjer.

Den rekordhøye erstatningen på 1,6 milliarder kroner er nesten en fordobling fra året før. Og i tillegg kommer alle de skadene som ikke ble erstattet på grunn av uaktsomhet fra huseierne.

- Det viktigste du bør gjøre før vinteren kommer er å sikre deg mot lekkasje hvis hytta di har innlagt vann, sier nestleder Tore Rasch i Norges Hytteforbund til NRK.no.

- Én løsning er å ha på såpass mye strøm at det ikke blir kuldegrader inne når man ikke er tilstede. Men det koster penger. Alternativet er å stenge vanntilførselen, tømme rørene og fylle frostvæske i vannlåser og eventuelt wc, forteller han.

- Du kan bruke samme type frostvæske som på bilen, tynnet ut med vann. Informasjon om blandingsforholdet finner du på pakningen.

Brus og maling

- Husk også at noen matvarer, drikke og vannbasert maling ikke tåler kulde. Vann/latexmaling, mineralvann og øl er eksempel på varer som bør oppbevares i frostfri kjeller eller tas med hjem fra kalde hytter når du ikke er der om vinteren, sier Rasch.

For eiere av hytter med innlagt strøm, minner han om at det finnes enkle systemer der man via telefon kan "ringe hytta varm" før man ankommer. En tekstmelding er alt som skal til for å skru på panelovnene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)