Hopp til innhold

- Flått-frykten er overdrevet

Risikoen for å bli syk dersom man får flåttbitt er liten, viser en svensk studie. - Redselen er helt ute av proporsjoner, mener overlege Pia Forsberg.

Pia Forsberg

Risikoen for å bli syk etter flåttbitt er faktisk svært liten, sier overlege Pia Forsberg.

Foto: Anders Leines / NRK

Flått

Flåtten borer seg ned i huden og suger blod.

Foto: ISW

Mange er redde for å bli bitt av flått, og for noen er frykten så stor at de slutter å gå i skogen.

- Jeg tror redselen for mange er helt ute av proporsjoner, sier professor og overlege Pia Forsberg til NRK Puls.

Hun har ledet « Stingstudien » ved Universitetet i Linköping i Sverige. Siden 2007 har forskere der undersøkt flått og mennesker som blir bitt av den lille blodsugeren. Målet er å få 10.000 deltakere, og til våren kommer også Norge med. Da skal funn fra Tromøya utenfor Arendal også inngå i studien.

Så langt har 3000 deltatt i studien, og resultatene tyder på at risikoen for å få sykdommen borreliose ved flåttbitt er svært liten.

En av fem flått har borrelia

På 55 helsestasjoner rundt om i Sverige og på Åland kan folk som blir bitt levere inn flåtten de har plukket av seg. De må også ta blodprøver og komme tilbake etter tre måneder for å svare på om de har vært hos legen med sykdom relatert til flått.

Forskerne har funnet ut at hver femte flått bærer på borreliabakterien, men langt færre mennesker blir syke.

Av de 1000 første som var med i studien er det bare rundt 30 som oppsøkte lege med symptomer på flåttbitt.

- De journalene har jeg så gått gjennom, og det viser seg at ikke engang alle dem hadde flåttrelatert sykdom, sier Forsberg.

Ordner opp selv

Forskerne tror at flåtten i mange tilfeller ikke overfører smitten til mennesket fordi noe går galt i prosessen. Flåtten har for eksempel ikke fått godt nok tak.

Det kan også se ut som at kroppen i mange tilfeller ordner opp selv og tar hånd om bakterien, slik at den som blir bitt ikke merker noen symptomer.

Forsberg mener folk ikke må slutte å være ute i naturen av frykt for flått.

- Redsel vil alltid finnes, men jeg synes at media og vi leger har en plikt til å gi et sant bilde av situasjonen, sier Forsberg.

- Det er veldig trist om det blir slik at familien slutter å gå tur i skogen, sier hun, og understreker at det er lett å beskytte seg med langbukser og støvler.

- Fjern flåtten innen ett døgn

Avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet ser ingen grunn til å tvile på resultatene fra den svenske studien.

- Borrelia overføres som regel først etter et døgn eller to. Hvis man fjerner flåtten innen ett døgn, er risikoen for å bli smittet svært liten, sier han til NRK Puls.

Mange får bakterien i seg uten å bli syke også.

- På Sørlandet har folk blitt bitt av flått i alle år. Det finnes tall fra Vest-Agder som viser at så mye som 25 prosent av den voksne befolkningen der har antistoffer i blodet, forteller Ottesen.

Det er bare meldeplikt for de mest alvorlige tilfellene av borreliose i Norge. I fjor fikk Folkehelsa melding om 273 tilfeller. Så langt i år er det meldt fra om 139 tilfeller.

Mer om flått og flåttfrykt i Puls på NRK1 kl. 19.45

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)