Hopp til innhold

Slik tar du vare på bildene dine

Det er på tide å tømme kameraet etter ferien. Her er FBIs digitale bildeskole.

Portrettfoto

Nordmenn tar 1,6 milliarder bilder hvert år. Stadig flere av dem forsvinner fordi vi ikke er flinke nok til å sikkerhetskopiere.

Foto: Colourbox

Se for deg at du nettopp har lastet inn alle bildene av din førstefødte på pc-en. Så krasjer datamaskinen, og du mangler sikkerhetskopi.

I så fall er du ikke alene. Mer enn 60 prosent av oss har opplevd at pc-en krasjer. Men til tross for at ulykken kan skje, tar kun halvparten av oss sikkerhetskopier av de digitale bildene våre, ifølge beregninger fra Elektronikkbransjen.

Nytt kamera

Vi møter studenten Wai Tsui og kameratene hans i parken. De feirer sol og sommer og har tatt med seg grillmat og kamera.

- Jeg er glad i å ta bilder, men er ikke særlig god på å lagre dem, innrømmer Wai. Bildene hans havner på Facebook og Flickr, men ikke på noen ekstern harddisk. Og det til tross for at han har opplevd datakrasj flere ganger.

- Ja, det er pinlig. Jeg vet jo at bildene lever et usikkert liv. Jeg må få kjøpt meg en harddisk, sier han.

Kamerasalget øker

Vi kjøper digitalkameraer som aldri før. Og antallet bilder som knipses stiger til værs. Trolig tar vi nordmenn 1,6 milliarder bilder i året, sier informasjonssjef i Elektronikkbransjen, Erik Andersen.

- Det er et paradoks med digitale bilder. Jo flere bilder vi tar, jo større er faren for at bildearven vår blir fattigere, sier direktør ved Preus Fotomuseum i Horten, Ingrid Nilsson.

Hun er redd altfor mange bildeminner går tapt.

Vi gir deg råd

Fotograf Morten Løberg

Morten Løberg gir gode råd om kunsten å fotografere.

Her gir vi deg noen grunnleggende råd. Forbrukerinspektørenes fotoguide heter Morten Løberg.

Han er fotograf og redaktør av nettstedet fotografi.no . Og han ser at nordmenn har en jobb å gjøre.

- Den morsomme biten er jo å ta bildene. Å laste inn på pc-en, arkivere, ta back-up og lage fotoalbum kan bli et ork. For mange er nok den delen av jobben like kjedelig som å ta oppvasken. Men ikke gi opp! Tenk enkelt, sier Morten.

- Men du må komme deg over en liten teknisk terskel, legger han til.

Fotografen har mange gode råd, men det aller viktigste er sikkerhetskopiering.

Største og minste bildestørrelse

Slik blir forskjellen på et ferdig bilde når kameraet står innstilt på henholdsvis full og minste bildestørrelse.

Foto: Morten Løberg

- Da tar du bedre vare på bildene dine!

Før du går i gang:

  • Husk å innstille kameraet ditt på beste bildeoppløsning før du tar bilder. Velg det filformatet som heter JPEG. Dette er en type bildefil som alle pc-er kan lese og som ikke krever spesiell programvare. Se foto-eksempler nederst i artikkelen!
  • Ikke slett bilder på minnekortet. Viktig informasjon kan i verste fall gå tapt. Slett heller bildene når de er lastet inn på pc-en.
  • Formatér alltid minnebrikken på nytt når bildene er lastet inn på pc-en.

Få orden og system:

  • Med en ekstern harddisk – aller helst to – kan du sikkerhetskopiere bildene dine. Har du en harddisk hjemme og en på jobben er bildene dine i praksis sikret mot brann og innbrudd.
  • Slett dårlige bilder du ikke vil ha. Ikke la disse ta opp plass på pc-en eller harddiskene.
  • En alternativ sikkerhetskopiering er å laste inn bildene på en server eller såkalt bildehotell på internett. Her finnes det både norske og utenlandske. Noen er gratis og andre tar betaling. Dette skal være like trygt som i banken.
  • Det gjør seg å pynte litt på bildene. Bruk et enkelt bildebehandlingsprogram på pc-en din, eller last ned et program. Fjern røde øyne, juster fargen etc.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Beste JPEG-kvalitet

Detalj av bilde i beste JPEG-kvalitet.

Foto: Morten Løberg
Laveste JPEG-kvalitet

Detalj av bilde i laveste JPEG-kvalitet.

Foto: Morten Løberg

På Morten Løbergs nettsted fotografi.no finner du en informativ og gratis fotoskole. Der gir han flere tips og gode råd om hvordan du tar de beste bildene. Kursene er krysslinket slik at du enkelt kan manøvrere mellom temaene.

Her er noen av kapitlene i "læreboka":

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)