Hopp til innhold

Tisser du om natten?

Nattlige turer på do kan være et tegn på at du lider av søvnapné.

Nattlig toalettbesøk

Tissing om natten kan være et tegn på større problemer.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Skylder du på liten blære eller stor prostata når du stadig vekk våkner tissetrengt midt på natten? Problemet trenger ikke ligge der.

En ny studie viser nemlig at nattlig urinering er et like sterkt tegn på sykdommen søvnapné som høylydt snorking, skriver Forbes.com .

I studien fra New Mexico rapporterte 82,6 prosent av søvnapné-pasientene at de snorker, mens 84,8 prosent må tisse om natten.

Det handler om hormoner

Søvnapné gir gjentatte pustestans mens man sover, uten at man nødvendigvis merker dette selv.

Vanligvis er det slik at urinproduksjonen vår endres når vi sover. Det er en endring i hormoner som styrer dette, slik at vi skal kunne sove natten gjennom uten innlagte tissepauser.

- Dette skjer ikke hos pasienter med søvnapné, forteller overlege Harriet Akre ved Lovisenberg sykehus.

I stedet forstyrres den naturlige hormonsyklusen slik at kroppen produserer for mye urin om natten.

Farlige konsekvenser

Dersom man faktisk har søvnapné, er langtidsvirkningene potensielt alvorlige. Hvis pustepausene ikke behandles, kan de føre til blant annet hjertesykdommer, hjerneslag og diabetes. I tillegg har pasientene så redusert søvnkvalitet at de blir mer utsatt for ulykker.

Problemet er ofte å få stilt riktig diagnose, fordi pasientene er syke mens de sover. Forskerne mener natt-tissing kan være en indikasjon som bør føre til nærmere undersøkelser.

- Jeg treffer hele tiden pasienter som tror de våkner og må tisse på grunn av prostata-problemer eller liten blære. I 80 prosent av tilfellene oppdager vi at apné er årsaken til problemet, sier en av medforfatterne i studien Barry Krakow til Forbes.

I tillegg til nattlig urinering og snorking, kan andre symptomer på søvnapné være trøtthet om dagen, dårlig hukommelse og depresjon. Det er også en sterk sammenheng mellom overvekt og søvnapné.

Kan behandles

Vanlig behandling for voksne med søvnapné innebærer bruk av en spesiell sovemaske. Overlege Harriet Akre bekrefter at dette også har ringvirkninger utover at man unngår pustestans.

- Våre pasienter som blir behandlet med pustemaskin, forteller spontant at de nå ofte kan sove igjennom hele natten uten at de må på do og late vannet, forteller hun.

Noen må bruke pustemaske resten av livet, men for mange holder det å bruke den en periode. Bedre søvn regulerer apetitten og gir mer overskudd, noe som ofte fører til vektnedgang.

Og siden overvekt i mange tilfeller er årsaken til pustestoppene, forsvinner problemet med kiloene. Det samme gjør snorkingen og nattoalettet.

Luftmaske ga slankegevinst

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)