Hopp til innhold

Barberer bort flatlusa

Underlivsmoten har gjort flatlusa nærmest utrydningstruet.

Flatlus

Her er den blodsugende flatlusa - et sjeldent syn.

Foto: Øystein Brorson, Sykehuset i Vestfold

På tross av at stadig flere får smittsomme kjønnssykdommer som klamydia, har flatlus blitt en sjeldenhet på norske legekontorer.

- Dette er noe vi ser svært sjelden, sier Sindre Ringvik ved Olafia-klinikken.

Noe av årsaken kan være at folk selv kjøper reseptfrie midler, men også rett og slett at flatlus bare kan leve der det er hår. Og det er det blitt mindre og mindre av nedentil, spesielt i yngre aldersgrupper.

9 av 10 kvinner fjerner kjønnshår , og nesten like mange barberer seg flere ganger i måneden, ifølge en undersøkelse RFSU utførte i 2008. Graden av hårfjerning varierer, men tendensen er at unge fjerner mer hår enn eldre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nedgang siden 90-tallet

Mens de uønskede gjestene ble stadig mer vanlige på 60-, 70- og 80-tallet, har de vært på stadig tilbakegang siden, ifølge Guardian .

- Det har vært en klar nedgang i hvert fall de siste ti årene, bekrefter SUSS-lege Sverre Sand.

Ved SUSS (Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet) får de flere henvendelser om for eksempel skabb enn om flatlus nå for tiden.

- Den sannsynlige forklaringsmodellen på det, er at folk barberer og friserer seg mer nedentil, ettersom det er i slike hår flatlusen lever, sier Sand.

Får ikke tak i forskningslus

I Danmark er tendensen den samme. Flatlustilfeller finnes nesten ikke lenger.

Luseforsker Kim Søholt Larsen har faktisk problemer med å få tak i eksemplarer, ifølge Danmarks radio .

- Jeg har forsøkt å få utlevert flatlus fra kolleger rundt omkring, men ingen kan skaffe dem. Man kan sikkert si det litt populært: Når man feller skogen, kan det ikke lenger leve dyr der, uttaler Larsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)