Hopp til innhold

– Endelig tar Norge etter Nord-Europa

I Mjøndalen monteres nå et av landets største solcelleanlegg med en helt ny teknologi. Endelig, mener spesialister, som ber oss se til Europa der denne energiformen er helt vanlig.

Det monteres nye solcellepaneler på taket av stadionkvartalet i Mjøndalen.

Foto: Harald Inderhaug

– Folk i Norge har ikke skjønt helt enda hvor genialt solcellepanel er, men nå begynner det endelig å demre litt, sier Peter Holum Normann, masterstudent i sivilingeniør ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Å utnytte solenergi ved hjelp av solcelleanlegg er vanlig i flere land i Nord-Europa. I Tyskland kan 70 prosent av all energiforbruk i landet komme fra solcelleanlegg på en god dag.

Normann mener Norge er det ideelle landet for å utnytte solenergi.

– Vi har regn som vasker annleggene, vi har kjølig temperatur som er bedre enn når det er varmt, og vi har vind som frakter varmen bort fra panelene. Norge har de ideelle forholdene for solanlegg, sier Normann.

– Gir det fem år

Strømberg
Foto: Harald Inderhaug / NRK

I disse dager monteres et av landets største solcelleanlegg på taket til et leilighetskompleks i Mjøndalen. Sivilingeniørstudenten Normann tror dette bare er begynnelsen.

– Jeg gir det fem år før du kan se utover Mjøndalen og takene vil se helt annerledes ut, sier Normann.

LES OGSÅ:

Han ser klare fordeler ved å installere solcelleanlegg.

– Det er banebrytende, og jeg tror det kommer til å endre seg i Norge også etterhvert. Du kutter strømregninga, du sparer miljøet og det er lett å installere. Det er rett og slett vinn-vinn over hele linja, sier Normann.

Normann
Foto: Harald Inderhaug / NRK

Karl Christian Strømberg, sivilingeniør i solcellespesialisten, er helt enig.

– Nordmenn kjenner ikke til dette, og mange tror at det ikke er nok sol i Norge. Men det er minst like mye sol i Norge som i England og i Nord-Tyskland, der dette er helt vanlig, sier Strømberg.

- Nok strøm til en enebolig

Morten Hotvedt er prosjektleder for byggingen av et leilighetskompleks i Mjøndalen. 89 leiligheter vil stå klar når de er ferdige.

– Vi begynte å regne på dette med sol, og kom fram til at det kom til å være ganske lønnsomt. Vi som bygger ut må ta mer ansvar for verden framover, sier Hotvedt.

Solcelleanlegget de innstallerer gir nok strøm til hva en enebolig bruker i løpet av ett år. Og det tar to fulle arbeidsdager på å montere solcellepanelet.

– Strømmen skal brukes på fellesanlegget til lys og ventilasjon i garasjen. Den går foreløpig ikke til leilighetene i komplekset, men dette er noe vi har lyst til å få en ordning på etterhvert, sier Hotvedt.