Ringblomst er utgangspunktet for oppskriftene knyttet til det niende programmet hvor Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud presenterer blomstrende nytelser i Naturens verden.
Av Jon-Annar Fordal (nettarbeid) og Inger-Lise Østmoe som har fotografert, samlet og tilrettelagt oppskriftene.
Ringblomstpai om høsten
(eller kusymrepai om våren)
1 neve ringblomster (kusymre)
2 ss mandelspon
2 ss maisenna eller rismel
 |
Blomstrende nytelser med ringblomst er utgangspunkt for det tiende programmet basert på blomstrende nytelser. |
1,5 dl hvitvin (du kan bruke mozell eller lignende)
en stor klype safran
2 ss sukker
ekstra blomster til pynt
Et ferdigstekt paiskall (eller du kan bruke vafler som legges lagvis med fyllet)
Ha mandler og rismel i en kjele, tilsett vin og rør mens du varmer forsiktig opp. Rør inn safran, salt, sukker, eller honning. La surre til det tykner. Ha på lokk og surre videre i 20 min. Ha i litt mer vin hvis det blir for tykt, blandingen skal være som en pudding. Ta kjelen fra varmen, napp kronbladene av ringblomstene (fjern det grønne begeret på kumsymre) og bland halvparten i masssen som helles over i paiskallet, fordel resten av blomstene over. Serveres varm eller kald med pisket kremfløte og friske blomsterblad som pynt.
Blomstrende festsalat
Vask og slyng ca 100 g hodesalat, 100 g blanding av sikori og feltsalat, et par never rucola, en neve kjørvel, en håndfull karse eller revet reddik. Legg alt i en stor salatbolle. Tilsett fyrstikktynne biter av en gulrot og en liten squash, videre 3 ss hermetiske maiskorn og et eple i terninger. Dressing av olje, sitronsaft (eller epleeddik), salt og ørlite hakket chili. Bland godt.
Rett før servering blander du inn og strør over rikelig med kronblader fra ringblomst, valmue, nelliker, kornblomst, stemor, agurkurt, geranium, lavendel, gladioler, tagetes, prestekrage, krysantemum eller annet du finner i hagen, på balkongen, ute i marka.
PROGRAM 9 10 AUGUST 2003