Ryllik er utgangspunktet for oppskriftene knyttet til det åttende programmet hvor Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud presenterer blomstrende nytelser i Naturens verden.
Av Jon-Annar Fordal (nettarbeid) og Inger-Lise Østmoe som har fotografert, samlet og tilrettelagt oppskriftene.
Rylliksuppe
50 g ryllikblader
300 g spinatblader
1 liter lys buljong
1 ss smør
1,5 ss hvetemel
1/2 fløte
salt, pepper
Smøret smeltes. melet og de finhakkekde grønne bladene blandes i. Tilsett buljongen, la alt koke 10 minutter. Smakes til med fløte, salt og pepper. Server gjerne med hårdkokt egg. Dryss 1 ss friske ryllikblomster over hver porsjon ved servering.
Strø friske ryllikblomster på
- tomatsalat
- grønn salat
- pizzafyll
- saus til kjøttretter
Te med ryllik: Tilsett friske eller tørkede ryllikblomster i alle urteteer. Ryllik er sjelevarmende!
Ramsløkost
2,5 dl ostemasse (kvark) smakes til med ramsløkblader(og -blomster tidligere på sommeren), salt og pepper. Osten rulles til en pølse og vendes i ristede havregryn og et lett dryss av ryllikblomst. Holdbar 1 døgn.
Ostemasse: Hell en halvliter kefir i et kaffefilter og la stå i 24 timer. Du kan også bruke crème fraîche).
PROGRAM 8 3. AUGUST 2003