skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Naturens verden 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Naturens verden Sist oppdatert 16:38
NRK RADIO P1
 
 

Naturens verden - spennende opplevelsesradio hver søndag kl 09.03 i Norges største radiokanal - NRK P1.

E-post:

Naturens verden
0342 Oslo


 

Fuktig, vilt og sprøtt

Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud er tilbake med nye elleville smaker og oppskrifter i Naturens verden.

Publisert 17.06.2004 12:32.
Av Inger-Lise Østmoe og Jon-Annar Fordal

Program I - 130604:

Målet med hvert program er en eller flere retter til søndagslunsj/søndagsmiddag fra Mor Naturs spiskammer. Faren for våte bein og mageplask er stor, da mye av maten er i eller ved ved vann.

Stekte blomster var blant det som sto på menyen da Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud bød på nye elleville smaker og oppskrifter i Naturens verden 13/6. (Foto: Inger-Lise Østmoe)


Kari har alltid med: Rømme og mikrofon
Anne Siri: Rapsolje og krukka til Årets Dram
Inger-Lise: Granskuddsirup og soppekstrakt

SOMMERLIG MORGENKVIKKAS


- en oppstiver og styrkedrikk for søndagsmorgener

1 ss hakkede nesleskudd
1 ss hakkede løvetannblader
1 ss hakkede solbærblader
1 ts ryllikblomst eller blader
1 ss hakkede agurkurtblad (eller hakket slangeagurk)
6 dl kokende vann
2-3 ss sitron- eller limesaft

La urtene trekk i det kokende vannet. Tilsett sitrussaften.
Filtrer og hell på ren flasker.

Kanskje noen vil lage sin egen variant av oppstiveren, med mynter, etasjeblomst eller lignende?

INGER-LISE’S GRANSKUDDSIRUP - VERDENS ENKLESTE OPPSKRIFT

- ingrediens under hele serien

3 deler unge myke granskudd
2 deler sukker
vann

Ha skuddene i en kjele og hell over vann til det dekker. La skuddene koke en halv times tid. Sile av væsken, ha i sukkeret og kok over svak varme til passe sirupkonsistens. Ikke la det blir for varmt slik at sirupen brenner seg. Herlig søtningsmiddel til alle desserter, iskrem, teer osv.

Tørkede granskudd kan også brukes, da er forholdet 3-4 deler sukker til 1 del granskudd.
Program 1 - søndag 13 juni
Lokalitet: Holme/øy i Oslofjorden
Beite: Strandsone
Vannet
Graseng og knauser

Fokus på: Grasløk

Funn: Blåskjell, småkrabber og grisetang
Grasløk, ramsløk, ryllik, timian, oregano, løvetann
Mjødurt, knollmjødurt, syre, melde, vinterkarse, enghumleblom

Retter: Fristyrstekte gressløkblomster og løvetann
Blåskjell kokt med timian, grasløk, strandløk, oregano, småkrabber, grisetang
Kystsalat av grønne blad, ramsløk og blomster, rømmedressing, hakket, forhåndskokt grisetang

OPPSKRIFTER PROGRAM 1

Frityrstekte blomster

100 g hvetemel, 1 klype salt, 1 egg, 1,5 dl melk
Eksempel: Blomster av løvetann, gressløk, nellik,
squash, gresskar, blomkarse osv

Lag en pannekakerøre av mel, salt, egg og melk og la den svelle 30 min. Hvis nødvendig, vask blomstene og eventuelle blader, og la en god bit av stilken være med – som håndtak!

Tørk godt av, ellers vil vannet gi sterk sprut i frityrgryta eller pannen. Dypp blomstene i røra mens du holder dem i stilken (håndtaket). Dypp blomsten i varm matolje i en gryte eller panne – vi anbefaler norsk kaldpresset rapsolje – og stek blomsten gylden. La renne av seg på absorberende papir og klipp av stilkene.

Blåskjell


Blåskjell kokt med timian, grasløk, strandløk, oregano, tang, rot av enghumleblom (smaker nellik)
Børst og rens blåskjellene og fjern “skjegget”.

Legg dem i kasserolle, gjerne med 1 dl øl eller hvitvin, 1 ss fungi soppekstrakt, en grein grisetang, et par småkrabber, rikelig med gressløk, litt strandløk, bergmynte (oregano), timian, litt rapsolje og evt et par tak med pepperkverna. La koke under lokk ca 5 minuter til skjellene åpner seg. Alle skjell som ikke åpner seg skal kastes.

Kystsalat

Kystsalat av grønne blad, ramsløk og blomster, grisetang, rømmedressing
Blader av strandmelde, løvetann, ramsløk, finsnittet marikåpe og kløverblad, syre, blomster, vassarve, gjerne i blanding med “kjøpesalat”.

Bruker du litt grisetang i salaten, må den kokes ½ time på forhånd for å myknes. Smak til rømme med noen dråper fungi soppekstrakt og bland det godt i salaten.

Litt grisetang smaker godt i salaten. (Foto: Inger-Lise Østmoe)


LENKER
Siste saker:
Siste saker:
Siste saker:

 
banner m lenke 180 matserie 04
arkiv naturens verden m banner 180
naturopplevelse banner 180
blom nytelser banner 180
 
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no