Roser er utgangspunktet for oppskriftene hvor Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud presenterer vekster du kan putte i munnen.
Av Jon-Annar Fordal (nettarbeid) og Inger-Lise Østmoe som har samlet og tilrettelagt oppskriftene.
Nyperosemarmelade
(andre roser kan brukes):
- Obs! For å ta best mulig vare på aroma og smak må det ikke koke for lenge, marmeladen blir derfor noe tynn.
1 liter nyperoser
1 liter vann
saften av 1 sitron
1 kg sukker
 |
Roser er ikke bare vakre, men de smaker godt også! |
Fjern alle insekter og ha rosenblad i vannet og kok forsiktig i 15 min. Hell over i en bolle og la avkjøle. Sil rosensaften tilbake i kjelen, og ta vare på rosenbladmassen.
Hell sitronsaften i væsken som straks antar en blekere rødtone, hell deretter i sukkeret. Rør over svak varme til sukkeret er oppløst, legg rosenbladene tilbake i væsken og la koke opp. Kok kraftig i 10 minutter, ta kjelen av varmen og fordel marmeladen på varme, tørre og rene glass som korkes tett. Alternativt fryses blandingen.
Deilig til importerte jordbær (de norske trenger jo ingenting!), iskrem og andre desserter, f eks: Skjær inn 4 ss rosenmarmelade i en stor bolle vispet krem (uten sukker) og server til jordbær, fruktsalater, hermetisk pære, fersken osv.
Elegant sommerdessert
- serveres i høystettede glass, garnert med kandiserte roser.
1/4 liter kremfløte
1 ss cognac eller annet krydderflytende etter smak
4-5 ss rosenmarmelade
Pisk kremen lett, rør inn cognac og pisk videre. Fold inn marmeladen og fordel kremen i 6 glass. Settes kjølig før servering.
Kandiserte blomster: Stivpisk eggehvite med litt rosenvann (eller -te trukket på rosenblad)) og dekk blomsterblad med dette. Dyppes i melis og får tørke over natten. Pinsett, liten pensel og tålmodighet er nødvendig.
Frityrstekte blomster
100 g hvetemel, 1 klype salt, 1 egg, 1,5 dl melk
Eksempel: Blomster av løvetann, asters, eple, nellik,
skvallerkål, vinterkarse, squash, gresskar, blomkarse osv
Lag en pannekakerøre av mel, salt, egg og melk og la den få svelle 30 min. Hv is nødvendig, vask blomstene og eventuelle blader, og la en god bit av stilken være med – som håndtak! Tørk godt av, ellers vil vannet gi sterk sprut i frityrgryta eller pannen. Dypp blomstene i røra mens du holder dem i stilken (håndtaket). Dypp blomsten i varm matolje i en gryte eller panne – vi anbefaler norsk kaldpresset rapsolje – og stek blomsten gylden. La renne av seg på absorberende papir og klipp av stilkene.
PROGRAM 2 22. JUNI 2003