Nellik er utgangspunktet for oppskriftene knyttet til det sjette programmet hvor Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud presenterer blomstrende nytelser i Naturens verden.
Av Jon-Annar Fordal (nettarbeid) og Inger-Lise Østmoe som har fotografert, samlet og tilrettelagt oppskriftene.
Spaghetti med nellik
 |
Spaghetti med nellik - litt uvant - men godt! |
Hakk en løk fint sammen en stilk stangselleri og en gulrot. Surre dette sammen med 2 ss olje og 1 klatt smør. Tilsett kronbladene fra en stor hvit nellik. Videre har du i ca 300 g kjøtt av kylling, skåret i små terninger (vanlig kjøttdeig kan brukes). La alt småsurre til det begynner å få litt farge. Sleng i 1/2 glass tørr hvitvin og la det fordampe over svak varme. Deretter heller du i 2 ss god tomatpuré og en øse med varm kraft eller buljong.
Smak til med salt og pepper og kok blandingen 1 time over svak varme. Straks før du tar gryta av varmen røres inn kronbladene fra nok en nellik. Kok 400 g spagetti, la renne av og hell dem over på serveringsfat, fordel sausen over og strø tilslutt over kronbladene fra en tredje nellik. Server!
 |
Jonsokblom - ypperlig i salatbollen. |
Hengenelliksirup
- andre nelliktyper kan brukes
50 g kronblad av nellik
400-450 g sukker
½ liter vann
Kok opp vannet og hell det straks over blonmstene. La stå og trekke til neste dag. Sil fra væsken, som tilsettes sukkeret under oppvarming og omrøring. La det småkoke til du har en tynn sirupaktig konsistens. Brukes på is, dessserter, kaker osv.
Rød nelliksaft
1 liter kronblad av røde nellik-sorter
1 liter vann, kokende
1 kg sukker
1 pose sitronsyre eller vinsyre (25-30 g)
 |
Røde nelliker kan bli den beste røde nelliksaft. |
Legg blomster, sukker og syre i en stor bolle, hell det kokende vannet over og rør til sukkeret er oppløst. La stå og trekke på kjølig sted 3-5 dager. Sil. Saftkonsentratet blandes med vann etter smak, f eks i forholdet 1:6.
Lys nellliksaft - lages på samme vis, men vi bruker hvite og rosa nelliker i stedet
Eksempler på andre arter i nellikfamilien som passer i salatbollen: Smellene, arvene, jonsokblom, hagenellik, fjærnellik, hanekam, tjæreblom.
PROGRAM 6 20. JULI 2003