Hvit kløver er utgangspunktet for oppskriftene knyttet til det tredje programmet hvor Kari Bay Haugen, Inger-Lise Østmoe og Anne Siri Brandrud presenterer blomstrende nytelser i Naturens verden.
Av Jon-Annar Fordal (nettarbeid) og Inger-Lise Østmoe som har fotografert, samlet og tilrettelagt oppskriftene.
Hvitkløversnitter
4 toast (loff) skiver, 3-4 ss smør
2-3 hardkokte eggeplommer, 2 ts god sennep
2-3 ss kronblad av hvitkløver
salatgrønt
 |
Vakker å se på - deilig i munnen. Hvit kløver kan brukes til masse godt! |
Rist loffskivene i brødrister eller i smør på stekepanne og skjær dem over på skrå. Mos de kokte eggeplommene og rør dem med smør, sennep og blomster. Fordel massen på skivene med litt salatgrønt på toppen før skivene legges sammen to og to.
Kløversirup
En rosadelikat sirup til fruktsalat og andre desserter. Meget holdbar.
Kan også brukes som sukkerlake ved koking av frukt og bær til dessert.
1 del kløverblomster (rødkløver, skogkløver, hvitkløver osv)
1 del vann
2-3 deler sukker
 |
Kløversirup kan brukes både til fruktsalat og andre desserter. Meget holdbar. |
Ha sukker og vann i en kjele og varm opp under omrøring til sukkeret er oppløst. Kok laken i 3 minutter og ha deretter i blomstene. La stå og trekke 15-20 minutter over svak varme eller til du har en tyntflytende sirup. Siles og has på flaske.
OBS! Den som er allergisk overfor peanøtter bør ikke spise kløver - plantene er i slekt.
Frityrstekte blomster
100 g hvetemel, 1 klype salt, 1 egg, 1,5 dl melk
Eksempel: Blomster av løvetann, asters, eple, nellik,
skvallerkål, vinterkarse, squash, gresskar, blomkarse osv
Lag en pannekakerøre av mel, salt, egg og melk og la den få svelle 30 min. Hvis nødvendig, vask blomstene og eventuelle blader, og la en god bit av stilken være med – som håndtak!
Tørk godt av, ellers vil vannet gi sterk sprut i frityrgryta eller pannen. Dypp blomstene i røra mens du holder dem i stilken (håndtaket).
 |
Anne Siri Brandruds krukke brukes ofte. |
Dypp blomsten i varm matolje i en gryte eller panne – vi anbefaler norsk kaldpresset rapsolje – og stek blomsten gylden. La renne av seg på absorberende papir og klipp av stilkene.
PROGRAM 3 29. JUNI 2003