skilleFrokost-TV oppskrifterskilleQUIZ!skilleMat med Tinaskille_slutt
Julemat 3_1
Her er du: NRK.no > Mat > Julemat
 
 
 Skille

Postei og paté

Hvorfor ikke lage postei eller paté til jul? Det er lettere enn du tror, og lekker på frokostbordet i jula.

Publisert 05.12.2003 14:58.
Foto: OFK
Tenk, så hyggelig det vil være å servere din egen hjemmelagde postei til julefrokosten!

Hvis du lager den allereede nå, kan du bare fryse den ned til jul. Så slipper du også å tenke på det de siste dagene før feiringen starter.

Du kan enkelt lage denne posteien ved å følge oppskriften.

Lykke til!

Dette trenger du:

(8 porsjoner)
750 gram lever av svin eller storfe
350 kg medisterdeig
6 ansjosfileter
3 ts salt
1/2 ts pepper
2 egg
2 dl matfløte

Slik gjør du:


Kok leveren i omtrent 10 minutter dersom du ønsker. Avkjøl og del så i mindre biter.

Tilfør ingrediensene, unntatt fløten og eggene, i en miksmaster, og lag alt til en jevn røre.

Visp eggene og fløten lett sammen til du har en glatt røre. Tilsett smaksingrediensene, og hell røren i patéformer.

Stek den i vannbad på 170 grader i cirka 1 til 1 1/2 time, avhengig av størrelsen på formene. Patéen skal kjennes fast når du trykker på den.

Forslag til smak på postei:
- Syltet grønn eller rød pepper
- Krydderurter, friske eller tørkede
- Julekrydder: nellik, allehånde og ingefær – som er omlag 1/2 til 1 ts av hver.

Forslag til smak på paté:
- Kjøtt fra lettsaltet og røkt lam eller juleskinke
- Bacon i terninger
- Krydderurter, friske eller tørkede og finhakket løk

La patéen bli kald i formen, pynt med for eksempel sølvløk, sylteagurk og urter. Glaseres med avkjølt, nesten stivnet aspic. Settes kjølig til aspicen har stivnet.

Det er lurt å vente med pyntingen av patéen dersom den skal fryses ned.

Lykke til!

(Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM JULEPÅLEGG
Siste saker:
Flere saker: ALT OM JULEMIDDAG
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KJØTTRETTER

Tina Nordström

Alle Tina Nordströms oppskrifter finner du her.

Kokke-Lise

Alle Lise Finckenhagens oppskrifter finner du her.



Lars Barmen

Lars ledet Barmeny som gikk i over fem år på NRK. Se oppskriftene her.

Eide og Morris

Linda Eide og en Morris finner nisjer innen matlaging i vårt langstrakte land.

 
GÅ TIL OPPSKRIFTENE

Kylie Kwong

En av Australis mest populære kokker som tilbereder kinesisk mat som du aldri har sett det før.

 

Gastronomi

Henry Notaker leder vei i den gastronomiske verden. Se programmene og mer her.

Kokkekamp

Programmet der det ble konkurrert om matretter. Oppskriftene finner du her.

Pix
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no