Hopp til innhold

Maler bilder med forhistorisk blekk

En 95 millioner år gammel blekksprut gir liv til sjelden kunst.

95 milloner år gammelt blekk

Publikum ved Naturhistorisk museum kunne følge Esther van Hulsen i arbeidet med det 95 millioner år gamle blekket.

Foto: Stian Steinsli

- Jeg var overrasket over at fargen hadde holdt seg så godt etter 95 millioner år, forteller kunstneren Esther van Hulsen. Oppdraget hun fikk av paleontolog Jørn Hurum var nokså enestående. Et kunstverk skulle males med blekk fra forhistorisk tid, funnet i et fossil.

Unik fossil

Entusiasmen var stor da Jørn Hurum og Naturhistorisk museum fikk det sjeldne fossilet i gave fra museets venneforening PalVenn i 2014. De hadde dermed sikret seg en 95 millioner år gammel åttearmet blekksprut av slekta Kauppia funnet i Libanon.

- Det å finne hele blekkspruter er uhyre sjeldent, sier Hurum, som stolt omtaler eksemplaret deres som verdens vakreste.

Kauppia

Fossilet var et av fem som ble funnet i Libanon i 2009.

Foto: Hans Arne Nakrem

Han hadde hatt et slikt fossil på ønskelista lenge, og da han ble kontaktet av en fossilhandler slo gjengen ved museet til.

Fossiler av bløtdyr er sjelden vare og akkurat dette eksemplaret skulle også vise seg å skjule en historisk skatt. En intakt blekksekk.

- Da vi fikk blekkspruten hit til museet, så vi at den hadde en slik blekksekk. Jeg blir jo litt andektig, når jeg vet hvor lenge det har ligget der, forteller Hurum.

Stjal ideen fra fossilpioneer

Ideen om å bruke blekket fikk han fra historien om Mary Anning, en kjent engelsk paleontolog og fossilsamler. På 1800-tallet gjorde hun et lignende funn og greide få blekket ut av blekksekken og over på lerret.

- Vi må jo kunne gjøre det samme, tenkte Hurum. Han fikk skrapt ut deler av blekket, knuste det og greide å fremstille fargestoffet.

Pigmentpulver

-Det var jo ikke så mye pulver og jeg var spent på om jeg fikk malt et helt bilde, forteller van Hulsen til NRK.

Foto: Esther van Hulsen

Kunstneren Esther Van Hulsen fikk æren av å bruke det eldgamle pigmentpulveret. Publikum kunne følge arbeidet hennes under lanseringen av boka «Fossiler og mineraler» ved Naturhistorisk Museum tidligere i år.

- Jeg var veldig spent på hvordan pulveret så ut, hvordan det var å jobbe med det, sier Van Hulsen.

Navnet på fargen sepia kommer fra en blekksprut med samme navn, og gir en brun og varm farge.

- Pulveret hadde veldig høy pigmentkonsentrasjon, så jeg trengte lite, forteller kunstneren.

Maleriet hennes viser nettopp skapningen blekket kom fra og henger i dag ved siden av fossilet i Naturhistorisk museum i Oslo.

- Det å vite at dette dyret har brukt dette blekket til å overleve, det er helt utrolig, sier Van Hulsen.

Maleri og pigment

Blekkspruten Kauppia malt med sitt eget 95 millioner år gamle blekk.

Foto: Esther van Hulsen