Hopp til innhold

Små plastsylindre tar livet av sjøfugl og andre dyr

Plastbiter som brukes til kloakkrensing har blitt et forsøplingsproblem, mener Statens Naturoppsyn

Forsøplingsproblem

Plastbiter som brukes til kloakkrensing har blitt et forsøplingsproblem, mener Statens Naturoppsyn

Foto: Liv-Marit Hansen, Oslofjordens Friluftsråd

Biofilmbærere

Biofilmbærere er små plastsylindre som brukes til å rense kloakk.

Foto: Liv-Marit Hansen, Oslofjordens Friluftsråd

Oppsynsmann Haakon Haaverstad i Statens Naturoppsyn sier at slike små plastsylindre kan skade sjøfugl og andre dyr.

– Hvis disse plastsylinderne er såpass små at kan havne i fordøyelsessystemet, kan de føre til oppstoppelser og andre plager. Vi får inn veldig mye sjøfugl her, som vi skjærer opp, og ser at det ligger plast i mage og tarm, sier Haaverstad.

– Mange slike såkalte biofilmbærere, som ikke er større en en centimeter eller to i diameter, er funnet i Oslofjorden, bekrefter marinbiolog Liv-Marit Hansen i Oslofjordens Friluftsråd.

Stort utslipp

– Vi har funnet plasthjulene på Akerøya på Hvaler, og langs strendene i indre Oslofjord. Vi finner mye langs strendene, og tror det handler om et utslipp fra et renseanlegg, vi vet bare ikke hvilket, forklarer Hansen.

Biofilmbærere er små plastsylindre som brukes til å rense kloakk. På grunn av store nedbørsmengder og stor belastning på renseanlegget i Sørum nord for Fetsund skjedde et utslipp der i november på hele 16 kubikk, ifølge Romerikes Blad . Hundretusenvis av slike små plasthjul kom på avveie.

Disse sylinderne er kontruert slik at de verken skal synke til bunns eller flyte til overflaten. Det er ingen grunn til at de ikke skal ha kunnet flyte fra Øyeren og følge vassdraget nedover, sier seksjonssjef Are Hedén ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Det kan være biofilmbærere fra dette utslippet som nå er funnet på Hvaler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.