Hopp til innhold

- Kornbøndene mer sårbare enn før

Større driftsenheter gjør det vanskeligere for kornbøndene å sette inn tiltak til rett tid og sted, sier rådgiver.

Våronn 23.4.08

Rasjonaliseringen i kornproduksjonen har gjort bøndene mer sårbare, mener Per Ove Lindemark.

Foto: Ole martin Ringlund, NRK

Per Ove Lindemark er seniorrådgiver i Norsk Landbruksrådgivning Sør-Øst. Han mener at Østfold kommer til å få en dårlig kornhøst - ikke minst på grunn av den kalde våren og mye nedbør som har vanskeliggjort våronna for bøndene.

– Blir sårbare i klimaet vi har i Norge

Lindemark mener at utviklingen i landbruket har bidratt til å gjøre det vanskeligere for bøndene å sette inn tiltak raskt når forholdene er så vanskelige som i år.

– Vi ser konsekvensene av rasjonaliseringen i landbruket med større og større driftsenheter. Vi blir veldig sårbare i det klimaet vi har her i Norge, sier han.

Han forklarer at dette handler om kapasitet og fleksibilitet.

– Har du et stort areal, har du tross alt bare en stor traktor til å harve med og kanskje en annen traktor til å så med, og du klarer ikke å være på flere steder samtidig, og da må du ha en del dager å gjøre jobben på. Selv om du har stor kapasitet, rår du ikke over de store arealene som du har basert kornproduksjonen på, sier han.

Lettere å være mer fleksibel før

Lindemark mener det var lettere for bøndene å sette inn tiltak til rett tid og sted tidligere.

– Bøndene var nok mye mindre sårbare tidligere når de drev mindre enheter med kanskje det samme antall traktorer, men med mindre utstyr. Da hadde de nok større kapasitet i forhold til det å å få gjort ting til riktig tid, sier han.

Selve spesialiseringen innenfor bare én type produksjon gjør dessuten bøndene mer økonomisk sårbare, sier Lindemark.

– Går vi tilbake til 1960-tallet, så opplevde vi jo år hvor vi ikke kom igang før 1. juni, så vi har hatt vanskelige år før også, men da drev bøndene gjerne med flere produksjoner, så da var de ikke så sårbare som de er i dag, sier Lindemark.