Hopp til innhold

Havnemyndighetene til kapteinen: «Har du mest lyst til å gå hjem?»

Kapteinen på det havarerte cruiseskipet «Costa Concordia» reagerte ikke på en ordre om å ta ansvar for evakueringen av skipet. Det avslører et opptak av en telefonsamtale han hadde med en havneansatt.

Det havarerte cruiseskipet «Costa Concordia»

Cruiseskipet «Costa Concordia» gikk på grunn utenfor vestkysten av Italia fredag kveld. En lydlogg basert på en samtale mellom skipets kaptein og havnemyndighetene, viser at kapteinen ble gitt ordre om å lede evakueringen, men var svært unnvikende.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA var kaptein Francesco Schettino svært unnvikende i telefonsamtalen med havnemyndighetene da han ble bedt om å ta ansvar for redningsarbeidet.

Flere hundre personer var på det tidspunktet fanget inne i det havarerte skipet, skriver nyhetsbyrået AFP.

«Kaptein, dette er en ordre»

– Nå må du gå til baugen, klatre opp redningsstigen og koordinere evakueringen, sier den havneansatte til Schettino, ifølge utskriftene av telefonsamtalen, som ble tatt opp en av de svarte boksene.

– Du må fortelle oss hvor mange mennesker som er om bord. Hvor mange barn, kvinner og passasjerer for øvrig er det, du må gi oss det eksakte antallet i hver kategori, sier den havneansatte.

Kapteinen fortsetter å virke svært unnvikende.

– Hva er det du gjør? Gir du opp redningsarbeidet? Kaptein, dette er en ordre. Jeg er den ansvarlige nå. Det er allerede omkomne, sier den ansatte i havnemyndighetene.

– Hvor mange?, spør Schettino, ifølge lydloggen.

– Det er det du som må fortelle meg. Hva er det du gjør? Vil du helst bare gå hjem, eller?, sier den havneansatte sarkastisk.

Kaotiske tilstander

ANSA melder også om nærmest opprørske tilstander blant de ansatte på cruiseskipet. De bestemte seg for å sette i gang evakuering før de ble gitt formell ordre om det fra kapteinen.

Rogijeh Hojat, som var den eneste norske statsborgeren om bord på «Costa Concordia», har fortalt at personalet ikke hadde kontroll.

– Det var kaos, men etter at vi overtok, fikk vi organisert det slik at kvinner og barn gikk først i båtene, sa hun da hun kom hjem til Fredrikstad i går.

Til sammen er seks personer funnet omkommet etter ulykken, mens 29 personer fremdeles er savnet etter at antallet i går ble oppjustert fra 15.

I morges meldte den italienske avisen La Stampa at redningsarbeidere hadde funnet enda en omkommet person, den sjuende totalt, men dette avviser både redningsmannskap og kystvakten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaptein Francesco Schettino blir arrestert av politiet

Kaptein Francesco Schettino ble arrestert etter havariet, men har nektet all skyld.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Kapteinen har avvist kritikk

Kaptein Schettino ble arrestert etter forliset. Han er siktet for uaksomt drap, for å ha forårsaket forliset og for å ha forlatt skipet for tidlig.

Selv har Schettino hevdet at han tok de riktige avgjørelsene. Han har avvist at skipet var ute av kurs, og at han forlot skipet for tidlig.

– I et slikt øyeblikk må man ta klare beslutninger om hva som er det beste alternativet. Faktisk så er nesten alle passasjerene reddet ut i live, påpekte han.

Det havarerte cruiseskipet «Costa Concordia»

Fremdeles er 28 mennesker savnet etter at cruiseskipet «Costa Concordia» gikk på grunn. Sju mennesker er til nå funnet omkommet.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Korrespondentmiddag i Washington. På bildet en smilende Joe Biden.

Biden spøkte med egen alder og kom med stikk mot Trump

Lørdag hadde amerikanske journalister sin årlige korrespondentmiddag med president Joe Biden. Utenfor var det store demonstrasjoner mot krigen i Gaza.