Hopp til innhold

Kinesere flest ville ikke ha stanset for å hjelpe overkjørt to-åring

På nettsider i Kina raser nå en intens debatt etter at 18 mennesker bare gikk forbi en to år gammel jente som lå alvorlig skadet på gaten etter å ha blitt kjørt ned av en lastebil.

Toåringen like før hun blir påkjørt av en bil

MEID NED: Toåringen gikk rolig alene ved markedet i Foshan da lastebilen (bak i bildet) kjørte over henne.

Foto: GBAPTN /GBRTV / EVN

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Men i en fersk meningsmåling sier halvparten av de spurte at de også bare ville ha gått forbi uten å gjøre noe.

Den sjokkerende videoen fra et overvåkningskamera dokumenterer hvordan en lastebil kjører over toåringen Yue Yue ved et marked i den kinesiske byen Foshan.

Sjåføren bremser ned da han merker at det er noe under bilen, så setter han fart igjen og kjører over beina hennes.

En sykepleier tar seg av den kinesiske jenta Wang Yue på et sykehus i Guangzhou, Kina

HARDT SKADD: En sykepleier tar seg av den kinesiske jenta Yue Yue på et sykehus i Guangzhou, Kina.

Foto: Ap

Den vesle jenta blir liggende sterkt skadet og hjelpeløs, men ingen av dem som passerer som gjør mine til å hjelpe henne. Så kommer en annen lastebil og kjører over henne enda en gang. Overvåkningsvideoen viser at i alt 18 mennesker passerer uten å hjelpe, blant annet en mor med en liten datter i hånden, som begge kikker nysgjerrig ned på den livstruende skadde jenta.

Ni millioner blogginnlegg

Til slutt er det en fattig eldre kvinne som lever av å sortere søppel som forbarmer seg over toåringen, og klarer å få tak i mammaen hennes. De får jenta til sykehus, men legene sier at hun alt er hjernedød og trolig ikke kommer til å overleve.

Overvåkningsvideoen har blitt vist om igjen og om igjen på kinesiske nettsider, og har hittil resultert i ni millioner innlegg på bloggsider i Kina – hvor de fleste tar sterkt avstand fra det moralske forfallet i landet som videoen så grimt illustrerer.

«I Kina finnes det ikke lenger noe bunnmål for etikk. Kina setter nye rekorder, igjen og igjen», klager en blogger.

Men en meningsmåling som ble publisert i dag viser at halvparten av de spurte ville gjort som de 18 på videoen – bare gått forbi uten å hjelpe jenta. Førti prosent sier at de ville ringt en ambulanse. Bare ti prosent ville selv ha engasjert seg i å hjelpe jenta, der hun lå blødende på asfalten.

(Saken fortsetter under bildet)

Journalister omringer foreldrene til en toårig jente som ble påkjørt i Kina

OMRINGET: Journalister omringer jentas foreldre på sykehuset.

Foto: Ap

Klager over moralsk forfall

Mange kinesere klager over at det moralske forfall i samfunnet skyldes at penger og materiell velstand for den enkelte nå betyr alt, solidaritet og fellesskap ingenting. Andre påpeker at all mellommenneskelig tillit og den tradisjonelle samholdsfølelsen i samfunnet ble effektivt ødelagt under Maos ti år lange kulturrevolusjon.

Et annet forhold som spiller inn er frykten for å bli anklaget for å ha forårsaket ulykken dersom man involverer seg med å hjelpe.

Det skjedde med en mann som tok seg av en eldre dame som hadde falt av sykkelen sin. Først takket hun ham, men da politiet kom sa hun at det var mannen som hadde kjørt henne ned. I en påfølgende rettssak ble han dømt til å betale en del av hennes sykehusutgifter – uten at retten hadde noen beviser for at han var skyldig.

SISTE NYTT

Siste nytt