Hopp til innhold

Kina blokkerer søkeordet «Egypt»

Kinesiske myndigheter har blokkert ordet «Egypt» fra flere søketjenester, i frykt for at de nordafrikanske kravene om politiske reformer skal spre seg.

Kinesis Internett-bruker

Kinesiske medier har rapportert om urolighetene i Egypt, men myndighetene fjerner ordet fra flere søketjenester.

Foto: PETER PARKS / AFP

På mikroblogg-sidene Sina.com og Sohu.com, sider som kan sammenlignes med Twitter, er ikke «Egypt» søkbart.

I stedet får man beskjed om at søkeresultatene ikke kan bli funnet eller vist i samsvar med gjeldende regler.

Rapporterer fra Egypt i Kina

Over 100 mennesker er drept i løpet av fem dager med opptøyer i Egypt, og tidlig søndag meldes det om at folk igjen har begynt å samle seg. De krever at president Hosmi Mubarak skal gå av.

Kinesiske myndigheter har advart alle sine landsmenn i Egypt, og ber reisende kinesere om å tenke seg om før de drar til det nordafrikanske landet.

Statlige medier i Kina har rapportert fra urolighetene i Egypt, blant annet med innslag om de mange drepte og president Mubaraks utnevnelse av en visepresident. Fredag meldte også det statlige nyhetsbyrået Xinhua at mobil- og internettrafikken var nede i Kairo.

Har stengt flere sosiale medier

Kinas sensur på mikroblogg-sidene antas å være et forsøk på å forhindre at hendelsene i Egypt skal sette et eksempel for opposisjonelle i Kina, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Myndighetene sier at Internett er fritt og åpent for alle landets 450 millioner brukere, men de blokkerer flere sosiale medier som Twitter, Flickr, Facebook og Youtube - alle sider som er flittig brukt i organiseringen av demonstrasjonene.

Kinesiske myndigheter stenger med hyppige mellomrom sider som regnes som skadelige for landets sikkerhet eller som de mener bryter loven.

Stenger Al Jazeera i Egypt

Også i Egypt er det i dag innført sensur, da avtroppende informasjonsminister Anas al-Fikki beordret stengning av TV-kanalen Al Jazeera.

Ifølge nyhetsbyrået Mena er alle de ansattes presserettigheter inndratt, og stengningen skjedde mens kanalen hadde sending.

Årsaken til stengningen skal være at myndighetene ikke liker Al Jazeeras dekning av demonstrasjonene, som i dag er på sjette dagen.

SISTE NYTT

Siste nytt