Hopp til innhold

Dette isfjellet kan gi kaldere vintre

Et isfjell på størrelse med landet Luxembourg har brukket av en isbre i Antarktis. Dette kan føre til kaldere vintre i Nord-Atlanteren, advarer forskere.

Isbre truer havstrømmene

Isfjellet som har brukket løs er på størrelse med Luxembourg.

Foto: Australian Antarctic Division / Scanpix/AFP

12. eller 13. februar knakk en gigantisk isblokk av Mertz-isbreen i Antarktis. Isblokken er 2550 kvadratkilometer stor, og 400 meter tykk.

Isfjellet flyter nå rundt sør for Australia. Dersom dette isfjellet blir i området og ikke flyter bort, noe forskerne tror er lite sannsynlig, kan dette store isfjellet blokkere et område som produserer 25 prosent av verdens kalde bunnvann.

– Det kan forstyrre havstrømmene på kloden, sier australske forskere, ifølge BBC .

Dersom havstrømmene blir forstyrret, kan det blant annet føre til kaldere vintre i Nord-Atlanteren, sier forskerne.

Les også: Store isfjell driver mot New Zealand

Kan påvirke værmønstrene

Neal Young, glasiolog ved et forskningssenter i Tasmania, sier til BBC at enhver forstyrrelse av produksjonen av dette vært kalde bunnvannet kan berøre havstrømmene og værmønstre i årene fremover.

Les også: Klimapanelet trekker omstridt isbre-prognose

– Vi vil ikke nødvendigvis se det umiddelbart, men det kan få slike konsekvenser på sikt. Dette kan også ha konsekvenser for dyrelivet i området. For eksempel er området svært viktig for pingvinene som kommer hit for å spise, sier han til BBC.

– Ingen målbar effekt i nord

Ved Norsk Polarinstituttet i Tromsø er de uenig i utsagnet til de australske forskerne om at denne hendelsen vil kunne måles i nord.

– Det vil ikke være målbar effekt av klima i Nord-Atlanteren av denne hendelsen. Men det vil kunne påvirke lokale forhold i havet, havis-produksjonen, og eventuelt dyrelivet, sier glasiolog Jack Kohler og oseanograf Ole Anders Nøst.

Store istap i Antarktis

Kohler er derimot mer bekymret for at et stort istap i Antarktis kan bidra til å øke havnivået.

– Kalving av isbreene i Antarktis er helt naturlig, men de siste årene har det vært et større istap enn vanlig noen områder i Antarktis, sier han.

– Vi ser at det er stort istap i Vest-Antarktis og Antarktis-halvøyen, som har skjedd siden rundt 2000. Dette kan vi også se på satelittmålinger, forteller Kohler.

De nyeste satellittmålingene viser et lite tap i ismassen for denne delen av Antarktis óg.

– Dersom dette fortsetter, og store isbremmer slik som denne vi nå ser fortsetter å brekke av, kan det få indirekte store konsekvenser for havnivået. Isbremmene holder tilbake innlandsisen. Fjernes de, går isen ut til havet mye raskere. Det ser vi på Antarktis-halvøyen, sier Kohler.

Et isfjell har brukket av isen i Antarktis

Dette satelittbildet viser hvordan ifjellet bryter seg løs fra Mertz-breen i Antarktis.

Foto: Australian Antarctic Division / Scanpix/AFP

SISTE NYTT

Siste nytt