Hopp til innhold

Sea Shepherd kom med norsk flagg

Hvalfangsmotstanderne Sea Shepherd hadde plassert et norsk flagg på skuta «Bob Barker» da de nærmet seg japanske hvalfangere i Sørishavet.

Sea Shepherd
Foto: REUTERS/The Institute of Cetacean Research/Handout

Det er organisasjonen selv som skriver dette på sine nettsider i et nyhetsbrev .

«Det norske flagget vaiet i den kjølige arktiske luften slik at silhuetten av hvalfangsskuta gav alle kjennetegn på at den var sendt for å støtte de japanske hvalfangerne. ..... Men begeistringen snudde raskt til skuffelse da det norske flagget ble tatt ned, og det svarte og hvite flagget med dødninghodet dukket opp, for å tilkjennegi ankomsten av «Bob Barker», »skriver Sea Shepherd på sin nettside.

Man kan på bilder se det norske flagget bakerst på skuta på bilder gitt ut av Institute of Cetacean Research.

Superbåt delt i to

Sea Shepherd, som ledes av den kontroversielle canadieren Paul Watson, er i Sørishavet for å kjempe mot japansk hvalfangst. Tirdag ble den lånte superkarbonbåten «Ady Gil» rent i senk av den japanske hvalskuta "Shonan Maru 2".

Det skjedde samme dag som «Bob Barker» lette etter den japanske hvalflåten, med norsk flagg i hekken.

Den kontroversielle dyreverngruppen legger ikke skjul på at de forsøker å trakassere de japanske hvalfangerne mest mulig. Målet er å hindre fangst og å ødelegge den japanske fangstindustrien økonomisk.

Video nsps_upload_2010_1_6_10_48_13_2838.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Her rennes Sea Shephards superbåt i senk. Video: The Institute of Cetacean research.

Hvalfangerne og dyrevernerne er uenige om hva som var forløpet til at skipperen på «Shonan Maru 2» kjørte på «Ady Gil».

Resultatet var i hvert fall at den superdyre karbonbåten, lånt av den rike newzealenderen Pete Bethune, ble delt i to og sank. De seks som befant seg om bord, ble reddet.

Tre skip

Det var kjent at Sea Shepherd skulle bruke karbonvidunderet «Ady Gil» i kampanjen i Sørishavet - selv om Paul Watson hadde lovet eieren å ligge unna direkte konfrontasjoner. I tillegg har de med seg skuta «Steve Irwin».

På tirsdag meldte de om det tredje skipet, nemlig «Bob Barker» som de altså utstyrte med norsk flagg.

«Bob Barker» er organisasjonens nyeste ervervelse som skal brukes for å bekjempe hvalfangst.

Sea Shepherd-skuta Bob Barker

Denne skuta har hatt en omflakkende tilværelse, før den har endt opp som aksjonsskip i Sørishavet.

Foto: Jo Anne McArthur/Sea Shepherd / Scanpix/Reuters

Skipet ble bygget i Norge i 1950, ironisk nok som hvalfangsskute. I Norge er det mest kjent og avbildet som «Polaris». og har også hatt funksjon som kystvaktskip og fiskefartøy.

Skipet ble slettet fra norsk skipsregister i 2004, og seiler nå under ukjent flagg ifølge World Shipping Register .

Skipet kan likevel spores opp via IMO-nummeret, som er registreringsnummer som følger skip fra verftet til det eventuelt blir hugget opp.

- IMO-nummer er påkrevd for fartøy over 100 bruttotonn, med visse unntak for fiskebåter, sier seksjonssjef i Skipsregistrene Ole Kamlund til NRK.

TV-personlighet betalte

Organisasjonen kjøpte «Polaris» rett før jul, med penger som var gitt av den amerikanske TV-personligheten Bob Barker, derav navnet på aksjonsskuta. Barker gav 5 milioner amerikanske dollar til Sea Shepherd Conservation Society.

- Takket være dette bidraget lyktes det oss i stillhet å kjøpe og ombygge den tidligere norske hvalfangsskuta i Afrika, heter det på Sea Shepherd sine nettsider.

Skipet seilte fra Mauritius den 18. desember, for å slutte seg til «Steve Irwin» og «Ady Gil» i årets hvalkampanje som er døpt «Operation Waltzing Matilda».

Navnet på kampanjen er for å takke organisasjonens mange australske støttespillere, ifølge hva gruppen oppgir.

For pengene fra Barker har de også kjøpt inn et helikopter, som skal huses på «Steve Irwin».

Organisasjonen sier de har til hensikt å få halvert den japanske årlige fangskvoten. Foruten å forstyrre de mindre fangstskutene, vil de også forsøke å blokkere opplastingen av skutte hvaler på dekk på fabrikkskipet «Nisshin Maru».

- Mer enn noensinne, er vi overbevist om at vi klarer å drive ut de ulovlige hvalfangerne, skriver organisasjonen.

Ifølge Sea Shepherd deltar 77 personer i årets kampanje. «Bob Barker» har et mannskap på 30, mens «Steve Irwin» har et mannskap på 41, og Paul Watson oppgis som skipper. Personene kommer fra 15 ulike nasjoner, inkludert Sverige.

Konfrontasjoner mellom Sea Shepherd og japanske hvalfangere er blitt en årviss hendelse i Sørishavet.

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med Paul Watson eller noen i Sea Shepherd.

SISTE NYTT

Siste nytt