Hopp til innhold

Stenger mobilnettet for å få ro

Bangladesh har stengt mobiltelefonnettet for å kvele soldatopprøret. Stridsvogner skal være satt inn i hovedstaden Dhaka.

Regjeringssoldater i Bangladesh utenfor Bangladesh Rifles sitt hovedkvarter
Foto: ANDREW BIRAJ / REUTERS

Myndighetene bekrefter at mobilnettet er tatt ned. Regjeringen forsøker med dette å hindre at opprøret blant soldater i grensestyrken sprer seg.

Telenor er en av hovedaktørene på mobilmarkedet, gjennom Grameenphone, med 53 prosent av markedet.

I tillegg er stridsvogner nå plassert ut i nærheten av hovedkvarteret til den halvmilitære grensestyrken Bangladesh Rifles i Dhaka, hvor opprøret startet i går. I morgentimene i dag ble det meldt om ny skyting i der, hvor troppene fortsatt gjør opprør mot sine offiserer.

Statsminister Sheikh Hasina bad i en TV-sendt tale i formiddag soldatene om å stanse mytteriet og gå tilbake til forlegningene sine.

Soldater tilhørende Bangladesh Rifles i hovedkvarteret i Dhaka

Soldater fra Bangladesh Rifles i hovedkvareret i Dhaka.

Foto: ANDREW BIRAJ / REUTERS

Hun advarte også om hardhendte aksjoner, hvis de ikke adlyder.

- Ikke tving meg til å gå til tøffe aksjoner og ikke press min tålmodighet utover alle akseptable grenser, sa hun.

Regjeringen er innkalt krisemøte.

Sprer seg

Mytteriet blant soldatene har spredd seg til nye deler av landet.

Lokalt politi og øyenvitner forteller om skyteepisoder i byene Feni, Teknaf og Satkania samt tre andre byer. Det er foreløpig ikke meldt om drepte eller sårede der.

Bangladesh Rifles har hovedansvaret for å vokte Bangladesh sine grenser, men deltar også i andre oppgaver. Styrken teller mer enn 65.000 soldater.

Video nsps_upload_2009_2_26_7_34_23_564.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: I Bangladesh har 50 mennesker trolig mistet livet etter at soldater i grensestyrkene gjorde opprør i en militærleir i hovedstaden Dhaka.

Bedre mat og høyere lønn

Det var i morgentimene onsdag at de første kampene brøt ut i hovedkvarteret til Bangladesh Rifles (BDR) i Dhaka. Rundt 5000 BDR-personell befant seg da der.

Flere offiserer ble tatt som gisler etter at ledelsen for grensestyrkene hadde nektet å etterkomme krav fra underoffiserer og soldater om høyere lønn og bedre levekår, blant annet mer subsidiert mat og mer ferie.

Lederen for Bangladesh Rifles, Major General Shakil Ahmed, satte hardt mot hardt og dermed begynte hva militærledelsen og regjeringen kaller mytteri.

Gisler sluppet ut fra hovedkvarteret til Bangladesh Rifles

Fortvilte sivile er blitt sluppet ut av BDR-hovedkvaret.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Det har kommet sprikende meldinger om hvor mange som er drept, men kilder blant opprørene sa i går kveld at så mange som 50 kan være døde.

Flere av de sivile som befant seg der, er sluppet løs.

De som står i spissen for opprøret godtok i går å legge ned våpnene, etter at statsminister Hinas hadde tilbud dem amnesti. Men uroen fortsetter altså.

Les: 50 kan være drept i Bangladesh

Politiske kranglefanter

Bangladesh er et av verdens fattigste land, og sliter med utbredt korrupsjon, ikke minst innenfor militæret.

De siste ukene har det vært stadige demonstrasjoner på gatene og politiske boikottaksjoner i nasjonalforsamlingen.

Landet gjennomførte valg i desember 2008, etter at militæret hadde hatt nok en periode med militær kontroll.

9. januar ble statsminister Sheikh Hasina tatt i ed som statsminister, i det som blir hennes andre statsministerperiode. Hun styrte også landet fra 1996 til 2001 og er datter av Sheikh Mujibur Rahman, som regnes som Bangladesh sin frigjører og grunnlegger, og som ble myrdet i 1975.

Hasina er den bitre rivalen til landets andre sterke kvinne, Khaleda Zia, som er enken etter general Ziaur Rahman. Han styrte Bangladesh fra 1975 og frem til også han ble myrdet i 1981.

Utenlandske giverland, som holder landet oppe med sin bistand, har bedt de to politiske leirene slutte med den intense rivaliseringen og heller samarbeide til landets beste.

Se også: Bangladeshs historie

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.