Hopp til innhold

- Vi vant valget

Opposisjonen i Zimbabwe mener den har vunnet gårsdagens valg i Zimbabwe og har begynt å feire i Harares gater.

Valg i Zimbabwe
Foto: ALEXANDER JOE / AFP

- Solen har stått opp og den gamle mannen forsvinner,sang menneskemengden og refererte til den uavhengige kandidaten Simba Makonis symbol som er ei sol som stiger opp, mens den gamle mannen er den 84 år gamle presidenten Robert Mugabe.

– Vi har vunnet dette valget, det er hevet over all rimelig tvil, erklærte generalsekretær Tendai Biti i opposisjonspartiet MDC i dag tidlig.

Ikke bekreftet

Biti viste til delresultater fra valgkretser som var ferdig opptelt. De viste en trend i retning valgseier for MDC, Bevegelsen for demokratisk endring, en trend som ifølge generaklsekretæren ikke kan endres.

Det er imidlertid ingen uavhengige observatører som kan bekrefte disse påstandene, og den nasjonale valgkommisjonen har forbudt offentliggjøring av slike foreløpige resultater.

Myndighetene advarer opposisjonen mot å feire valgseieren for tidlig, og sier det kan oppfattes som et kuppforsøk.

– Historisk

– Dette er et historisk øyeblikk for oss alle, sa han på en brifing for journalister, diplomater og observatører tidlig søndag morgen.

Valgkommisjonen i Zimbabwe vil begynne å offentliggjøre delresultater søndag. Dersom disse resultatene ikke samsvarer med de lokale resultatene som er slått opp utenfor valglokalene, vil MDC ta affære, advarte Biti.

– Vi vil ikke godta at valget blir stjålet, sa han.

Zimbabwe gikk lørdag til valg på ny president, nasjonalforsamling og lokalpolitikere. 84 år gamle Robert Mugabe, som har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten i 1980, prøver å bli gjenvalgt for nok en femårsperiode.

Frykter juks

Mange frykter at Mugabe, som har nektet valgobservatører fra vestlige land adgang, nok en gang vil forsøke å forfalske valgresultatet.

– Vi jukser ikke med valg. Vi er ærlige, sa Mugabe til pressefolk lørdag. Presidenten lover også at han er rede til å akseptere et valgnederlag.

Mugabes fremste rivaler er tidligere finansminister Simba Makoni, som har meldt seg ut av regjeringspartiet ZANU-PF, og Morgan Tsvangirai, som har ledet opposisjonspartiet MDC i Zimbabwe i mange år.

Spøkelsesvelgere

Det er kommet flere meldinger om valgfusk. En gruppe afrikanske observatører opplyser at minst 8.000 «spøkelsesvelgere» sto oppført med adresser i et landområde nord i Harare der det bare finnes et fåtall hytter. Opposisjonen hevder den har oppdaget en million”spøkelsesvelgere” på valglister nord i landet, og anklager myndighetene for utbredt valgfusk.

SISTE NYTT

Siste nytt