Hopp til innhold

- Burde heve renten, men gjør det ikke

Økonomene er samstemte om at det ikke kommer noe rentehopp fra Norges Bank nå, men mange eksperter mener renten burde økes litt.

Svein Gjedrem
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Norske husholdningene har mye penger mellom hendene nå.

Les også: Krisa har gjeve nordmenn betre økonomi

Harald Magnus Andreassen

Harald Magnus Andreassen

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Det kan lett skape en boble, som senere kan gi problemer med å betjene gjelden i en situasjon med langt høyere gjeldsrenter enn de vi har hatt under finanskrisen, advarer renteeksperter.

Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen tror ikke at sentralbanksjef Svein Gjedrem hever renten i denne omgang, men sier at sentralbanken burde heve renten ett kvart prosentpoeng.

- Vi tåler høyere rente

Sjeføkonom i DnB Nor Markets, Øystein Dørum, tror heller ikke Norges Bank hever renten i dag, men mener renteøkningen kan komme til jul.

- Det er ingen krise å heve renten noe, slik de har signalisert. Vi tåler litt høyere rente i Norge.

- Jeg tror det vil komme klare signaler om å øke renten framover. De kan heve renten til jul, men de kan også vente litt lenger, sier han.

Ser ingen grunn til å heve renten

Jan Andreassen, som er sjeføkonom i Terra, er uenig. Han mener inflasjonen og svak utvikling i industrien peker mot lave renter i lang tid.

- Jeg ser ingen grunn til å heve renten når boligmarkedet flater ut og ordreinngangen i industrien er så svak. Realøkonomien i Norge gir ingen grunn for hevinger nå, sier Andreassen til svenske SIX News.

Han tror ikke Norges Bank hever renten før til påske.

- Dersom sentralbanken bestemmer seg for å endre renten ved dette møtet, er det like sannsynlig at den blir satt opp som ned, mener han.