21.12.2014

"Polblåser" i retten

IKKE LENGER VENNER: Svein Lindin (t.v) møtte sin tidligere sjef og arbeidsgiver Nils Ekjord i retten i  dag. Foto: Heiko Junge/Scanpix.IKKE LENGER VENNER: Svein Lindin (t.v) møtte sin tidligere sjef og arbeidsgiver Nils Ekjord i retten i dag. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Beskyldningene var mange da arbeidsrettsaken mellom vinselgeren som "blåste" smøreskandalen i Vinmonopolet og hans tidligere arbeidsgiver, vinimportøren Ekjord startet i dag.

I sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett krevde Svein Lindins advokat, Tor-Henry Spjelkevik, å få kjent oppsigelsen ugyldig samt erstatning for usakelig oppsigelse.

- Oppsigelsen ble fra Ekjords side begrunnet i flere regelbrudd, både på interne regler og brudd på alkoholloven som gjaldt forholdet mellom leverandørene til Vinmonopolet og polet. Vi mener at man ikke kan bli oppsagt for regelbrudd når firmaet selv bryter de samme reglene, sier Spelkevik.

Lindin hevder at Ekjord AS forsynte polansatte med gaver, middager og utenlandsturer for å oppnå fordeler for sine produkter i polutsalgene.

Ekjord hevder også at Lindin bak arbeidsgiverens rygg hadde samarbeid med en av Ekjords konkurrenter.

- Lindin beskyldes for flere ting som vi avviser, sier advokat Spjelkevik.

Sprakk måneden etter

Svein Lindin ble oppsagt fra Ekjord 1. desember i 2004. I januar eksploderte saken om Ekjords smøring av Vinmonopol-ansatte opp i mediene.

Lindin har innrømmet å være en av kildene.

I tillegg til erstatning for usakelig oppsigelse, kreves det også etterbetaling av lønn i henhold til arbeidsavtalen Lindin hadde. Det hevdes også at Ekjord skal ha oppgitt for lav lønn til trygdemyndighetene, slik at utbetalingene derfra er blitt mindre, og at dette kompenseres.

Utpressing

Ekjords advokat Christian Lundin sier at Lindin først forsøkte å presse vinimportøren for flere millioner i de første forliksforhandlingene.

Men han ville ikke gå nærmere inn på hva Lindin truet med.

- Dette kommer jeg tilbake til i mitt innledningsforedrag. Ekjord gav ikke etter for presset det ble utsatt for. Men vi har både e-poster og øvrige dokumenter hvor dette fremkommer, sier Lundin.

Smøresaken sprakk ved at media fikk vite om innholdet i stevningen til arbeidsrettsaken. Ekjord har tidligere hevdet at dette var en hevnaksjon, da Svein Lindin ikke nådde frem i de første forhandlingene.

- Kravet som fremsettes i retten er langt under summen i forliksforhandlingene, sier advokat Lundin.

Eks-vinselger Lindin er beskyldt for å ha ståljet private bilder fra Nils Ekjord og gitt disse til mediene, for å vise at Ekjord drev i strid med Vinmonopolets regler.

Administrerende direktør Knut Grøholt i Vinmonopolet skal vitne i saken.

Det er satt av fem dager til denne saken i Oslo tingrett.

Siste innenriks

Siste utenriksNRK Butikken