Hopp til innhold

– Barnevern og foreldre må snakke bedre sammen

Arbeiderpartiets Kari Henriksen etterlyser bedre dialog mellom barnevern og foreldre, etter at barnevernet tok en 2 år gammel jente vekk fra foreldrene i 2 uker fordi de trodde fødselsmerker var merker etter vold.

Kari Henriksen

Kari Henriksen (Ap) tror bedre dialog mellom foreldre og barnevern kan forhindre at foreldre blir feilaktig mistenkeliggjort.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Henriksen, som sitter i helse- og sosialkomitéen på Stortinget, mener saken viser at det er svært viktig med god dialog med foreldre når barnevernet må gripe inn.

Vanskelige situasjoner

– Det å være i dialog med personer som blir møtt av forvaltningen når det er veldig vanskelige situasjoner, poengterer Henriksen.

– Vi vet av erfaring med helsetjenesten at pasientombudet har hatt veldig mange klager, om ikke på selve handlingen - det forstår de fleste, men på måten de blir møtt med underveis i disse situasjonene. Spesielt når det er veldig vanskelige situasjoner som skal håndteres, sier Ap-politikeren.

Video 5d54a658-4252-4abc-b7ef-95a0620a01c2.jpg

VIDEO: Barnevernet hentet en 2-åring med 'mongolske flekker' i Kristiansand.

– Griper heller for skjelden inn

Reidar Hjermann

Barneombudet sier det alltid vil begås feil i et system der mennesker håndterer andre mennesker. (Arkivfoto)

Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Barneombud Reidar Hjermenn mener det er viktig å påpeke at det er et større problem av barnevernet for sjelden griper inn enn for ofte.

– Jeg er langt oftere bekymret over at barnevernstjenesten griper inn i for få familier enn at de griper inn for ofte, sier Hjermann, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Som Heine Steinkopf ved Sørlandet sykehus uttalte onsdag, mener Hjermann det må være høyde for at også hjelpeapparatet kan ta feil i enkelte situasjoner.

– Ønsker å hjelpe

– I et system der mennesker håndterer mennesker så vil det alltid begås feil, både i den ene og den andre retningen. Det er viktig at vi har systemer som kan fange opp dette og rette opp feilene når de skjer.

– Når det handler om å få hjelp fra barnevernstjenesten, så er det på ingen måte det samme som å bli uthengt. Dette handler om å få hjelp av en tjeneste som er profesjonell på å hjelpe barn og familier. I de tilfellene hvor man er uenig i at de skal komme inn å bistå barna, så er det anledning til å klage på dette og få prøvd saken sin på nytt, sier Hjermann.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %