Hopp til innhold

Kleppa vil utrede ny Oslo-tunnel

Samferdselsministeren vil ha en utredning om ny jernbanetunnel gjennom Oslo.

Magnhild Meltveit Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier det er ønskelig at en ny tunnel for jernbane og t-bane under Oslo står klar innen 2030.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Kapasiteten gjennom Oslo må økes. Det er en viktig forutsetning for å kunne løse fremtidens transportbehov i østlandsområdet, sa samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) på en jernbanekonferanse denne uken.

Ministeren sier at hun vil be Jernbaneverket, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune om å lage en utredning for ny Oslo-tunnel.

Gir grønt lys

Ifølge Meltveit Kleppa har transportetatene bedt om at utredningen starter i 2014, men sier at det ikke er noen grunn til å vente.

– Vi vet at det blir behov for økt kapasitet både på t-banen og jernbanen, så det viktige nå er å gi grønt lys for dette omfattende arbeidet som må gjøres.

Foreløpig er det ikke satt noen dato for når arbeidet med utredningen vil starte, eller når den vil være klar.

Men for å takle befolkningsveksten i Stor-Oslo ønsker Kleppa at en ny tunnel skal stå klar innen 2030.

NSB-sjefen advarer

Konsernsjef Geir Isaksen

Konsernsjef i NSB, Geir Isaksen.

Foto: NSN

– Regjeringen kommer ikke til å nå målet om at kollektivtrafikken skal dekke veksten i folketallet i Stor-Oslo, advarte konsernsjef i NSB Geir Isaksen.

Han sier til Aftenposten at det må bygges ny tunnel under Oslo og nytt Oslo S, dersom kollektivtrafikken skal kunne håndtere dobbelt så mange reisende som i dag.

Han sier at selv med de mest offensive forslagene Jernbaneverket, Statens vegvesen, Avinor og Kystverket presenterte i den kommende transportplanen vil ikke NSB kunne møte den ventede økingen.