Hopp til innhold

Kenguru-metode kan erstatte kuvøse

Foreldrenes trygge favn kan bli kuvøsenes erstatter, når Østfold-barn fødes for tidlig. I stedet for å legge barna i maskiner, skal det være hudkontakt mellom nyfødt og foreldre.

Kuvøse
Foto: Marit Ytterland Nygård / NRK

Det kalles «kengurumetoden», og ble oppdaget av en overlege ved Sykehuset Østfold på et sykehus i Afrika.

– Barnet blir tidligere brysternært og tar tidligere til seg brystmelken. En får et barn som holder temperaturen godt, fordi mors kropp fungerer som en termostat, sier overlege Ketil Størdal ved Sykehusert Østfold.

Trygt og godt for foreldrene

– Fordelen er jo at barnet er rolig og at vi blir roligere. Det legene mener er at det er med på å stabilisere pust og vitale funksjoner når han får ligge sånn. Det føles godt, sier Eli Moe som er nybakt mor og har prøvd kengurumetoden.

Siden januar har de ansatte på avdelingen på sykehuset blitt kurset i metoden.

På tegningene til det nye sykehsuet som skal bygges Kalnes, blir det lagt til rette for at denne metoden skal brukes i enda større grad. Så langt har erfaringene vært svært positive.

Handler ikke om å ta et valg

– Foreldrene er veldig glade og positive til initiativet. De ser på det som en bonus at de får tettere kontakt med barnet på et tidligere tidspunkt. Vi ser det er en trygg måte å ta vare på barnet, sier Størdal.

Han mener at det ikke handler om å ta et valg mellom intensivmedisin og kengurumetoden.

– Det handler om å bruke elementer fra begge endene av skalaen og bruke det som er nødvendig av teknisk utstyr, men samtidig ikke glemme at det handler om et barn som trenger nærhet av sin mamma og sin pappa.