Hopp til innhold

Dette er årets kuleste hytte

Ole Petter Wullum mener uterommet er det viktigste rommet på hytta. For den tankegangen har han nå fått landets gjeveste pris for industridesign.

Småhus Rindalshytter

– Det viktigste rommet på hytta er egentlig uterommet, sier Ole Petter Wullum. Tirsdag kveld fikk han designpris for hyttekonseptet 'Småhus'.

Foto: Rindalshytter

Prisvinnere Technoport 2012

– Dette er den største utmerkelsen jeg kan få, sier Wullum.

Foto: Technoport/Tale Bærland

– Både personlig og profesjonelt betyr dette veldig mye, sier prisvinner Ole Petter Wullum til NRK.no.

Fra kontoret i Trondheim utviklet han det modulbaserte systemet, der man selv kan sette sammen et hyttetun bestående av ett eller flere småhus, helt etter egne ønsker og behov.

Tirsdag kveld ble han hyllet under klimakonferansen Technoport 2012, der prisen Design Award ble delt ut til hans konsept "Småhus".

Inspirert av tradisjonelle tun

– Jeg setter veldig stor pris på denne prisen. Dette er landets eneste bransjepris for industridesignere som blir gitt av industridesignere, så sånn sett er det denne som henger høyest. Det er den største utmerkelsen man kan få for det arbeidet man gjør, sier Wullum.

Han har utviklet det nye hytte- og fritidsboligkonseptet for Rindalshytter, og inspirasjonen hentet han fra de tradisjonelle setertunene og gårdsgrendene.

– Ideen var å lage et hyttekonsept av mindre enheter som kan tilpasses terrenget på en mye mer smidig måte. Det viktigste rommet på hytta er egentlig uterommet, og det å tenke tun i stedet for bare ett enkelt bygg gir mye større muligheter til å skape gode, funksjonelle og koselige uterom.

Får 150 000 kroner i premie

I tillegg til heder og ære får Wullum nå 150 000 kroner i prispenger.

Men hva han skal bruke pengene på har han ikke rukket å bestemme seg for ennå.

– Så langt har jeg ikke kommet ennå. Jeg skal prøve å bruke dem på noe faglig. Om det blir en reise eller om jeg kjøper noe fint som kan bli en inspirasjon for meg, vet jeg ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sir Ghillian Prance og Kamal Bawa

Den indiske biologen Kamal Bawa (t.h.) fikk den første Gunnerusprisen for bærekraftig utvikling under Technoport 2012. Prisen er på en million kroner.

Foto: Technoport/Max Hallqvist

Prisdryss under konferansen

Under prisutdelingen tirsdag kveld ble også den første Gunnerusprisen for bærekraftig utvikling delt ut.

Prisvinneren er den indiske biologen Kamal Bawa ved University of Massachusetts.

Prisen er på en million kroner og deles ut av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i samarbeid med SpareBank1 og Foreningen Technoport.

De omtaler prisen som «verdens første, større internasjonale pris for forskning på bærekraft».

Kamal Bawa får prisen blant annet for sitt pionerarbeid innen populasjonsbiologi i regnskogområder.

Silje Rabben og Kaliber Industrial Design fikk prisen «Young Innovation Award» for utvikling av ny teknologi for opprydding av oljesøl, mens Statoils forskerpris for 2012 ble tildelt Eric Cayeux for arbeid innen automatisert boring.