Hopp til innhold

Svenske vil samle Norden

– Vi vil bli en av de ti sterkeste økonomiene i hele verden, mener svensk historiker.

Norden

Slik vil forbundsstaten 'Norden' se ut.

Foto: Tuva Tagseth / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag er det Nordens dag, og representanter fra alle de nordiske landene var invitert til Trondheim for å markere dagen.

Den svenske historikeren og samfunnsdebatanten Gunnar Wetterberg holdt foredrag på Fylkets hus, og presenterte et spenstig forslag: Å slå sammen de 5 nordiske landene til èn forbundsstat.

– Når disse fem landene er så nær hverandre i språk og kultur, er det ikke rart at vi var sammen for ikke så veldig lenge siden.

Se også: Norge i union

– Vi vil ha en veldig sterk base for den økonomiske veksten i området, mye sterkere enn vi har når landene er hver for seg, mener Wetterberg

Ikke gått så bra

Det har vært mange nordiske unioner opp gjennom århundrene, men det har aldri helt fungert. Wetterberg mener dette kan ha andre årsaker.

– Det har jo kanskje vært andre utenfor Norden som ikke har villet at det skulle gå så bra. For eksempel ville ikke nederlenderne og engelskmennene at begge sider av Øresund skulle høre til samme land.

– Vi havnet jo også midt mellom USA og Sovjetunionen under den kalde krigen, forteller Wetterberg.

Les også:

Ikke alltid like gode venner

Gunnar Wetterberg

Historiker Gunnar Wetterberg

Foto: Nils Åge Nonstad / NRK

Han tror ikke at interne stridigheter vil ødelegge for mye.

– Slik har det alltid vært i Europa, det har alltid vært en gruppe som krangler med en annen. Men nå, etter 600 år, lar endelig stormaktene oss være i fred.

Wetterberg mener at tiden er inne til å prøve et skikkelig samarbeid mellom de nordiske landene.

– Svenskene er ikke like høye på pæra lengre heller, fordi dere er rikere enn oss, finnene er flinkere med teknikk, og danskene klarte seg bedre gjennom finanskrisen enn oss. Ingen av landene vil bli storebror, og vi vil gå sammen på like premisser.

Kort frist

Gunnar Wetterberg er optimistisk når det gjelder tidsrammen, og tror vi kunne klart dette rundt 2030.

– Det interessante er at befolkningen har gått i forkant. 1 av 10 ansatte i Oslo er svensk, og tre prosent av befolkningen i Malmö pendler over broen til Danmark for å gå på jobb. Dette skjer i dag, og nå er det bare opp til politikerne å sette rammer på det.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.