Hopp til innhold

Vil legge ned fødeavdelinga

Styret ved St. Olavs Hospital åpner for å legge ned fødeavdelinga ved Orkdal Sjukehus.

Orkdal sjukehus

Styret ved St. Olavs vil legge ned føden i Orkdal.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Sykehusstyret vil også samle all akuttberedskap i Sør-Trøndelag i Trondheim.

* Kan bli to fødeavdelinger

Ansatte sa nei

Begge forslagene ble vedtatt mot de ansattes stemmer. Det forteller ansatterepresentant Sigmund Eidem, som er hovedtillitsvalgt ved St. Olavs Hospital. – Det er for dårlig utredet hva et sykehus uten fødeavdeling og akuttkirurgi vil bety for folk i utkantene i Trøndelag, forteller Eidem.

Han tror fødeavdelingene både i Orkdal og Namsos vil berge når styret i Helse Midt-Norge skal ta sin beslutning. – Ja, her må det grundigere utredninger til, før de kan fatte et så drastisk vedtak, sier Sigmund Eidem.

Kjemper på Facebook

Synnøve Hansen er en av mange som kjemper for å redde både akutten og fødeavdelinga i Orkdal. Hun har opprette ei side på Facebook , med over 3000 medlemmer. – Vi vil gjerne beholde føden og akutten. Mange synes det blir for langt å reise til Trondheim for å føde. De små fødeavdelingene er kjempefine, og de fødende føler de blir tatt godt vare på, sier hun til NRK.

Men Hansen er usikker på utfallet. – Vi har kjempet så lenge for føden her i Orkdal, og nå vet jeg nesten ikke. Jeg vil ikke være for pessimistisk, men det ser ikke ut som om de vil ha fødeavdelinger i distriktene lenger, dessverre, sier hun.

Endelig vedtak neste uke

Dette er deler av St. Olavs uttalelse til strategiplanen for Helse Midt-Norge. Planen skal endelig vedtas i styremøtet i neste uke.