Hopp til innhold

Fortsetter å bryte anbudsregler

Departementer og offentlige virksomheter bryter til stadighet reglene for offentlige anskaffelser. - Nå må det kraftigere lut til, mener riksrevisor Jørgen Kosmo.

Jørgen Kosmo
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Riksrevisjonens gjennomgang av statsregnskapet for 2006 viser at det fortsatt er mange brudd på reglene for offentlige anskaffelser.

For mange, mener Kosmo.

Blant de offentlige virksomhetene som får kritikk for brudd på anbudsreglene, er Arbeids- og velferdsetaten (Nav), Skatteetaten og Statens Vegvesen.

Åpner for korrupsjon

Riksrevisoren mener at brudd på anskaffelsesreglene øker sjansen for store korrupsjon i offentlige virksomheter.

- Det offentlige, inkludert kommuner og fylkeskommuner, handler for 275 milliarder kroner i året. Her ligger det enorme muligheter for misligheter og korrupsjon, sier Kosmo.

Ifølge riksrevisoren har både samferdselssektoren og forsvaret lange tradisjoner for å ikke overholde anskaffelsesreglene.

Kosmo mener de mange regelbruddene skyldes både manglende vilje og evne til å følge regelverket.

- En del etater kjenner regelverket, men mangler viljen til å følge det. I andre etater ser vi at de ikke evner å bruke kompetansen de har.

Gjentar gamle synder 

Flere av forholdene som blir trukket fram i Riksrevisjonens rapport, er ikke nye.

Mange av de samme etatene som tidligere har fått kritikk, får mer eller mindre like merknader i år som ved forrige revisjonsrapport.

- År etter år har departementer og virksomheter lovet at de skal ordne opp i dette, men resultatene har ikke blitt deretter, sier ekspedisjonssjef Thor Kristian Svendsen i Riksrevisjonen.

Han sier de gjentatte regelbruddene er meget alvorlig for staten.

- Dette fører til at staten betaler mer enn nødvendig, ved at det ikke blir konkurranse om de enkelte kjøp.

Blant problemene er også dårlig dokumentasjon av anskaffelsene, slik at det blir umulig å kontrollere at offentlige innkjøp som overstiger den såkalte terskelverdien har vært konkurranseutsatt, slik reglene krever.

- Det trengs sterkere lut

Det er Fornyelses- og administrasjonsdepartementet som er ansvarlig for å forvalte regelverket, men rapporten avdekker også feil i anskaffelsespraksisen hos departementet selv og hos fylkesmennene, som sorterer under departementet.

Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA) ble opprettet i 2003 for å gi leverandører en klageinstans for brudd på anskaffelsesreglene.

Men Kosmo mener et eget klageorgan ikke er nok for å bekjempe korrupsjon og regelbrudd i det offentlige.

- Det må kraftigere lut til. Overtredelser må få konsekvenser for dem som ikke klarer å forholde seg til regelverket. Hvis vi ikke har ansatte som er villige til å følge regelverket, vil det påføre staten store kostnader i framtida.