22.12.2014

Dette er en arkivert nettside

Disse nettsidene blir ikke oppdatert. NRK Gull gikk over til å bli NRK P1+ 2. oktober 2013.

  FMIs landsmøte 15. april 1989:

  Da Blitz takket politiet

  Demonstrasjon mot FMI (Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/Scanpix)

  FMI holdt landmøte i Arendal 15. april 1989. Demonstranter fra blant annet Blitz blokkerte inngangen og bare noen få medlemmer kom inn i møtelokalet.

  Se reportasje fra Dagsrevyen fra 15. april 1989:

  Se video: FMI-landsmøte i Arendal

  Folkeaksjonen mot Innvandring (Wikipedia-artikkel om FMI) var sterkt framme i nyhetsbildet for 20 år siden. Formålet var - og er - "å stoppe den fremmedkulturelle masseinnvandring til Norge".

  Organisasjonen markerte seg med leserinnlegg i avisene, gatemøter, stands og offentlige taler på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet. Markeringene ble møtt av motdemonstranter fra venstresiden, og det kom til flere voldelige konfrontasjoner.

  Dagbladet 17. april 1989

  Demonstrasjonen i Arendal 15. april 1989 var en av de fredeligere møtene mellom Blitz og FMI, ikke minst fordi politiet i Arendal ikke grep inn. Blitzerne så på blokaden som en seier, og roste politiet: "Snuten i Arendal er kuul"
  siterte Dagbladet 17. april. Politimesteren i Oslo, Willy Haugli, kritiserte derimot Arendalspolitiet fordi de ikke grep inn mot demonstrantene.


  Arne Myrdal


  Folkebevegelsen mot innvandring ble dannet i 1987, med Arne Myrdal fra Arendal som formann. Myrdal var til tider kontroversiell også innen FMI, og hadde en tid sin egen organisasjon - Norge mot innvandring (NMI). Myrdal ble dømt til fengsel to ganger for FMI/NMI-virksomhet - for planer om å sprenge asylmottaket på Tromøy, og for vold mot demonstanter på FMIs landsmøte i Fevik i 1990. Arne Myrdal døde i 2007.

  Arne Myrdal (Foto: Terje Heiestad, Haugesunds avis / NTB/SCANPIX)

  Demonstranter markerer sin uenighet med Arne Myrdal.

  Foto: Terje Heiestad, Haugesunds avis / NTB/SCANPIX

  Med ryggen til


  Etter det såkalte Brumunddalsslaget i 1991, mobiliserte motaksjonen "Brumunddal på nye veier", og ved neste møte Myrdal holdt i Brumunddal ble han møtt av 4000 demonstranter som vendte ryggen til. Samme år vendte over 10 000 demonstranter ryggen til Myrdal da han skulle tale på Youngstorget i Oslo.

  Snudde ryggen til FMI-leder Arne Myrdal (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

  Oslo 19911109: 8000 mennesker snur ryggen til FMI-leder Arne Myrdal da han begynner å tale på Youngstorget i Oslo sentrum. Myrdal blir møtt med kraftige fy-rop fra en tett folkemengde da han entrer balustraden over Youngstorget. Mange 'viste fingeren'.

  Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX


  Fortsatt aktiv


  De senere årene har FMI vært mindre synlig i nyhetsbildet. Organisasjonen er imidlertid fortsatt aktiv. I 2007 og 2008 protesterte organisasjonen mot planene om moske i Førde. Leserinnlegg fra medlemmene kommer fortsatt på trykk i pressen, og FMI gir ut bladet "Norge er vårt".

  (Lunde, Henrik. Aller ytterst: de rasistiske grupperinger i dagens Norge, Aftenposten)