Hopp til innhold

Test av støvsugere

Hva bør du tenke på før du kjøper støvsuger og hvilken ble best i test?

Støvsuger
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

 

Støvsugere har stort sett bare én oppgave, og det ligger i ordet.

Likevel er det ikke det samme hva man kjøper. Utseende, priser og egenskaper varierer betydelig.

Her er en nyttig stikkordsliste for deg som skal kjøpe eller vil vite mer om din støvsuger. Og her finner du hvilken som ble best i test. 

  • Pris, kvalitet og behov Du finner støvsugere under tusenlappen, men de kan like gjerne koste fire til fem ganger så mye! Det er likevel ikke til å komme ifra: det er en sammenheng mellom pris og kvalitet.  Det dreier seg stort sett om at mange av de dyre støvsugerne scorer bra på alt man gjerne ønsker seg, - men det er uansett viktig å ikke utelukkende kjøpe på pris. Det kan godt tenkes at du kan spare en tusenlapp eller to på å definere behovet ditt nøye!   
    Støvsugere
    Foto: FOTO: ICRT
  •  Motorstyrke og strømforbruk  Mange tror at jo høyere wattstyrke motoren har jo bedre suger modellen. Dette er ikke riktig.  Wattstyrken forteller hvor mye strøm motoren trekker når den er i gang, - og er tydelig merket med for eksempel 1800, 2000 eller 2200 watt. Dette er strømforbruket når motoren går for fullt, men mange modeller har regulerbar motorstyrke, - gjerne som en glidebryter eller en vribar knapp. Dersom du reduserer motorstyrken reduserer du samtidig strømforbruket.  Noen modeller har også en enkel mekanisk ventil på håndtaket eller røret som kan åpnes for umiddelbart å redusere sugestyrken, men dette innvirker ikke på strømforbruket. 
  • Sugeeffekt Sugestyrken er ”det andre” tallet som står på maskinen, - gjerne ved siden av eller i sammenheng med wattstyrken, - eller i verstefall bare i brosjyren.  Dette er et tall som gjerne ligger et sted mellom 250 og 500. Jo høyere tall jo bedre suger maskinen. En maskin med motor på 1800watt kan godt ha bedre sugeeffekt enn en med motorstyrke på 2200watt. 
  • Posen  De fleste maskiner har en indikator i form av en viser eller en lampe som viser når posen er full eller når poseskifte er påkrevet.  Posen ligger gjerne foran motoren slik at maskinen suger ”gjennom” posen. Det betyr at en maskin suger vesentlig dårligere med full pose enn når posen er tom.   Poser fins som originalposer fra produsent men også som ”piratprodukter” fra andre tilvirkere. De siste er gjerne litt rimeligere og kan godt være like gode som originalen. Det som uansett er viktig er at posen passer nøyaktig til den støvsugermodellen man har. Poser laget av papir er gjerne av dårligere kvalitet enn de som er laget av mikrofiber. Det gjelder både rivestyrke og luftgjennomstrømning/suging. Det kan synes som om alle modeller, - også de fra samme produsent, - har sin egen pose! vær derfor helt klar på navn, modell og typebetgenelse når du går på posejakt! 
  • Poseløs  Dersom man synes poser er et pes, fins det maskiner som suger direkte i en løs beholder. Denne beholderen løsnes fra maskinkroppen, tømmes direkte i søpla og settes deretter tilbake på maskinen. 
  • Munnstykket  Alle maskiner leveres med et standard munnstykke. Disse har gjerne litt ulik utforming fra maskin til maskin og er i hovedsak ment for bruk på gulv og tepper. Hvor virkningsfulle de er kommer an på utformingen. I tillegg trenger man gjerne spesialmunnstykker til møbler, gardiner eller tepper. Disse følger gjerne med maskiner i litt høyere prisklasser men må av og til kjøpes som ekstrautstyr dersom man kjøper en rimelig maskin. Spesialmunnstykker tilpasset bruk på for eksempel parkett eller tregulv fins også. Det samme gjør ”turbomunnstykker” for dyprens av tepper, - noe som ofte er påkrevet dersom man har dyr i huset. 
  • Filteret  Støvsugere har gjerne et motorfilter som begrenser muligheten for at støv suges gjennom posen og inn i motoren. Vanlig bruk av støvsugeren tilsier at dette bør byttes minst en gang i året. I tillegg er det et filter som hindrer at det som suges inn foran ikke skal komme ut som finkornet støv bak. Ulike maskiner er utsyrt forskjellig her. Dårligst er et ”vanlig” filter. Et hepa-filter fanger opp det meste mens et hepafilter med karbon i tillegg stopper vonde lukter. Dersom man har allergikere i huset er det spesielt viktig å tenke på dette. 
  • Støy  Støy oppgis i desibel og desibelverdier oppgis som en logaritmisk skala. Dette betyr at en reduksjon på 3 desibel fra en modell til en annen tilsvarer en halvering av støynivået! motorstøy varierer til dels mye mellom ulike modeller. Støyen kan være ganske ulik i frekvens i tilegg til i volum. Dette betyr at selv om desibelverdien ikke er blant de høyeste kan lyden likevel oppleves som for eksempel svært ubehagelig! Hvis det er mulig å ”prøvekjøre” maskinene i butikken kan det være en måte å danne seg et intrykk på. 
  • Vekt  Har du en bolig med mye trapper og flere etasjer kan det fort bli mye bæring og flytting av maskinen. Da gjør det kanskje en forskjell når vekten på en støvsuger kan variere med 4-6 kg fra en modell til enn annen. Dersom den maskinen du tror du vil ha veier over 10 kg, kan det være greit å sammenligne dette med en som veier rundt 6 kg. Ta et ”prøveløft” i butikken, - gjerne med en maskin i hver hånd for å oppleve forskjellen! 
  • Ledningslengde  Hvor stor rekkevidde du har på støvsugeren uten å måtte skifte til at annet elektrisk uttak kan variere. Det er forskjell på 8 og 15 meters ledningslengde. Det oppdager du når du har prøvd begge deler i samme bolig!


Forbrukerraporten har testet 21 av støvsugerne på markedet.
Testen finner du her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)