skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Hemorider

En person har hemorider høyt i endetarmen og skal
til undersøkelse hvor det skal benyttes kamera m.m. Dette høres ubehagelig ut. Hvordan foregår det og hvordan fjerner de dem?

Publisert 12.03.2001 15:39. Oppdatert 12.03.2001 15:39.
Hemorrhoider er som åreknuter, men i stedet for å være synlige gjennom vanlig hud ligger hemorrhoidene i slimhinnene i endetarmen. Noen ganger kan de kjennes og være synlige utenfra, men når de finnes lenger opp i endetarmen må man ty til hjelpemidler for å undersøke dem, og eventuelt nå fram med utstyr for å behandle.

Undersøkelsen kan være noe ubehagelig, spesielt hvis hemorrhoidene er koagulert med sprenging og ømhet lokalt. Men når en bruker et stivt rectoscop til undersøkelse i rectum (endetarmen) eller et bøyelig coloscop til undersøkelse fra øverst i endetarmen til lenger oppover i tykktarmen, kan en enten ved direkte syn gjennom rectoscopet eller via en TV-skjerm i coloscopet se direkte på uregelmessigheter i slimhinnen.

Det er også mulig å føre spesielle instrumenter gjennom dette utstyret for å ta ut små vevsprøver til undersøkelse ved mistanke om kreft o.l., eventuelt fjerne små stilkete utvekster og hemorrhoider. En vanlig brukt framgangsmåte ved fjerning av hemorrhoider er å feste en strikk rundt roten av en hemorrhoide for at denne skal "råtne på rot" og at såret som blir igjen når denne til slutt faller av tilheles av seg selv.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - H

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no