skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 
Spør Ørn

Kortison

Kroppen lager kortison selv. Hvis en i tillegg tilfører kroppen kortison over lang tid, kan egenproduksjonen stoppe opp. Huslegen i Puls svarer.

Publisert 04.03.2003 07:30.

Huslegen i Puls, Ørn Terje Foss PULS

Livsviktig produksjon

Kroppen produserer kortison i binyrebarken, og dette er livsnødvendig for regulering
av en rekke prosesser i kroppen. Kortison skilles ut i større mengder under stress-reaksjoner, og undre andre kriser for kroppen.

Astma og hudlidelser

Kortison brukes også som medisin både i form av tabletter, sprøyter, salve, kremer og til inhalering i luftveiene. Ved alvorlige allergi- og
astmareaksjoner, kan tilført kortison dempe kroppens reaksjoner. Ved de fleste hudlidelser, som eksem og psoriasis, blir ofte kortison brukt som salve eller krem.

Operasjoner og kurer

Ved transplantasjoner kan kortison dempe en utstøtingsreaksjon av det fremmede vevet. I kombinasjon med enkelte cellegiftkurer kan dette stoffet bidra til å drepe kreftsvulster.

Kroppens egen balanse

Hvis en tilfører kroppen en viss mengde kortison over lengre tid, kan kroppens egen produksjon av kortison bli redusert og stanse opp. Det
kan være livstruende hvis en så brått slutter å ta kortison-medisinen. Ved kortisonbehandling som demper allergireaksjoner, dempes også
kroppens eget immunforsvar. Da må en være ekstra observant i
tilfelle det oppstår infeksjoner som kan bli meget alvorlige fordi kroppen ikke sjøl klarer å nøytralisere de sykdomsframkallende bakterier, virus og sopp.

Tynnere hud og andre bivirkninger

Langvarig bruk av de sterke kortisonsalvene på huden, øker risikoen for å utvikle en tynn og skjør hud med synlige blodårer igjennom. Inntak av kortison øker også forekomsten av osteoporose (beinskjørhet), magesår, høyt blodtrykk, og sukkersyke. I
noen tilfeller øker risikoen for alvorlig psykisk sykdom. Siden dette stoffet påvirker en del av
prosessene med væsketransport og fettlagring i kroppen, kan en også få Cushing syndrom. Dette fører med seg en del utseendemessige forandringer i ansikt og nakke.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - K
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - B

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no