skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 
Spør Ørn

Hyppig vannlating

Hva er en overaktiv blære?
Hva skyldes muskler, og hva skyldes psyke?
Hva hjelper?

Publisert 29.04.2003 10:58. Oppdatert 05.05.2003 16:09.Huslegen i Puls, Ørn Terje Foss PULSMuskler i blæra

Det kan være mange årsaker til hyppig vannlatning. Hvis en må tisse ofte, uten at det samtidig foreligger små eller store lekkasjer
(urininkontinens), skyldes slik skvetting ofte det som kalles en overaktiv blære. På engelsk kalles dette ”urge-inkontinens”. Dette kan skyldes en økt sammentrekning av muskulatur i blæreveggen. Dette oppfattes som et behov for å tømme blæra, som om den skulle være full og
utspilt, selv om det ikke er mye urin samlet opp siden forrige tømming. Hvis en ikke finner annen sykdom, eller forklaring på fenomenet, vil mange ha nytte av medikamenter som påvirker muskulaturen til å slappe mer av.

Psykiske årsaker også

Psykiske faktorer spiller også inn. Hvis en er stresset, og i tillegg er usikker på om en har et toalett i nærheten for å kunne berge seg uten å tisse i buksa, melder ofte trangen seg på kort varsel. Noen ganger har skader i bekkenbunnsmuskulaturen, eller skader på nerver som styrer denne muskulaturen, redusert evnen til å lukke urinrørsåpningen effektivt. Dette kan for eksempel skje etter fødsler.

Tørre slimhinner

Urinveisinfeksjon, eller tørrere slimhinner etter menopause med redusert østrogenproduksjon, er ofte utløsende faktorer for hyppigere vannlatning. Dette kan behandles. Før en oppsøker lege for utredning med forespørsel om medikamentell behandling eller operasjon, bør en ha forsøkt noen nyttige råd.

Prøv dette først!

Før du går til legen din, kan du prøve å se om det hjelper å unngå et stort inntak av vanndrivende stoffer før du skal bevege deg langt fra et toalett. Eksempler på vanndrivende stoffer er kaffe, te, og alkohol. Noen medikamenter er vanndrivende.

Universitetet i Bergen, om inkontinens, engelskspråklig
Helsenett - inkontinens

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - B

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no