skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Aloe vera mot brannsår

På en grillfest i sommer brant et barn seg på grillen. Moren smurte krem fra en aloe vera-plante på brannsåret og det så ut som om det virket. Hva tror du, Ørn?

Publisert 07.09.2001 12:16. Oppdatert 07.09.2001 12:17.
Det viktigste ved brannsår er hurtig nedkjøling med rennende kaldt vann, snø, isbiter e.l. for å begrense utbredelsen av skaden på vevet og få mindre hevelse.

Nedkjøling

Tradisjonelt regner man med at aloe vera skal ha en lindrende effekt på brannsår, men enkelte anbefaler at en først behandler med nedkjøling med vann og seinere har på en salve med aloe vera for å lindre brenning og svie.

De fleste væsker, planteekstrakter eller plantesafter man har forsøkt å smøre på eller legge inntil området har effekt når de har en lavere temperatur enn det skadde vevet, men om denne effekten er like stor eller i noen tilfeller er større enn for rennende kaldt vann, er ikke bestandig så lett å fastslå.

Lindrer

Andre sier det er plantesaften så tidlig som mulig som har effekt. Sannsynligvis har aloe vera en viss lindrende effekt, men fordi det er vanskelig å få jevn konsentrasjon i preparater med plantesaft eller ekstrakt av aloe vera, har det også vært vanskelig å dokumentere effekten i vitenskapelige forsøk. Det er imidlertid ikke noe som tyder på at det skader å ha på aloe vera på brannsår, om huden er intakt.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - A
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - B

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no