skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Utetrening i kulda

Utetrening i kulda - når er det for kaldt til å anbefale hard fysisk trening ute? PULS-legen, Ørn Terje Foss, svarer.

Publisert 14.01.2002 18:01.

Svar:

Sterk kulde kan ha negative helsemessige konsekvenser i form av forfrysninger og utvikling av lungeproblemer som astma. I hvilken grad trening i kulde er usunt er avhengig av flere forhold enn bare temperaturen, for forfrysningenes del er vind, fuktighet og tildekking av hud vel så viktig. Det kan bli vel så mye frostskader i 20 kuldegrader langs kysten med moderat vind som det blir av samme tid ute i 40 kuldegrader i tørt og vindstille vær på innlandet.

Astma

For vinteridrettsutøvere har vi sett en foruroligende utvikling med astma, og mange mener dette kan skyldes hard trening og konkurranser i kaldt vær ved at for stor direkte tilførsel av kjølig luft i luftveiene med påfølgende skader. Opptil en fjerdedel av de aktive skiløperne på topp-nivå har i perioder slike problemer, vel å merke i så moderat omfang ved vanlige aktiviteter at det knapt merkes, men som kan være utslagsgivende når det står om en plassering på pallen eller nr. 40 i et verdenscuprenn.

I vinteridrett med konkurranser hvor det er langvarig fysisk aktivitet (f.eks. langrenn) settes det ofte en grense ved 15-20 kuldegrader avhengig av distanse og andre værforhold. For egen trening kan det anbefales å enten avstå fra hardtrening eller trene alternativt inne når det er mer enn 15 kuldegrader, men det er ingenting i veien for å gå en lengre tur i slik kulde. Friske barn som leker ute med variabel intensitet i vinterkulda og er kledd for å unngå frostskader, tar sjelden skade av 30 kuldegrader eller mer hvis det er tørt og vindstille, men hvis det dreier seg om konkurranser for barn hvor de svetter og må puste tungt, ville jeg vært skeptisk ved mer enn 15 kuldegrader.

Problemet med luftveiene oppstår når den som trener må puste så tungt at man må puste gjennom munnen i stedet for å puste gjennom nesa, for når en puster gjennom nesa blir det en litt lengre vei for luftstrømmen å passere og rekke å bli oppvarmet før den kommer ned i pusterøret enn om en puster gjennom munnen. For de som allerede har astmaproblemer, kan det bli problemer ved langt mildere temperaturer, og for å hjelpe dem har Norges astma- og allergiforbund utviklet et hodeplagg med beskyttelse av ansiktet og en pusteventil som sørger for at luften blir varmet opp noe forbi huden før den dras inn i lungene, og da reduseres problemene for astmatikere og andre som synes det er vanskelig å puste gjennom nesa i kulde.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - A
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SPØR LEGEN - K

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no