skilleBedre puls knappskillePuls spør ekspertene skillePuls TV på nettskille_slutt
Puls legen 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV > Puls > Spør legen Sist oppdatert 12:52
 
 
 

Amming og allergimedisiner

Hva gjør man med pollenallergien når man er gravid/ammer og skal ta minst mulig medisiner?

Publisert 21.05.2001 11:14.
Det er tydelig at skepsisen til å ta medikamenter under graviditet er utbredt, og det er en god grunnholdning av hensyn til fosteret spesielt de første tre måneder av svangerskapet.

Plager gir stress

Men samtidig er det en del unntak, fordi i enkelte tilfeller kan symptomene og plagene som følger med en sykdom faktisk medføre større risiko for en spontanabort eller fosterskade enn det å ta de rette medikamenter for å motvirke symptomene. Etter fødsel, under amming, kan stress og plager som følge av en sykdom gi dårligere melkeproduksjon og mindre ro i ammesituasjonen.

Denne risikoen må veies opp mot å ta medikamenter som kan dempe symptomene og vurdere i hvilken grad disse går over i brystmelk og i så fall om de mengder som barnet får i seg har noen negative effekter på barnets helse.

Generelt er det slik at medikamenter som tilføres i form av nesespray, øyedråper eller astmamedisiner som tas ved inhalasjon, gir god effekt lokalt på slimhinnene med langt mindre doser enn om medikamentene ble tatt som piller som må suges opp fra tarmsystemet og overføres gjennom blodbanen for å nå fram til organet hvor de skal ha effekt.

Ikke slutt for brått

For gravide og ammende med kraftige allergiplager, men som har god effekt av antihistaminer eller kortisonpreparater som kan gis lokalt, vil det i de fleste tilfeller være langt å foretrekke at de bruker dette enn å belaste kroppen (og fosteret eller det brysternærte barnet) med for store stressreaksjoner. Allergikere som er avhengige av kortisonbehandling og behandles med dette når graviditeten påbegynnes, bør informeres om at en brå avslutning av slik behandling kan være risikabelt for både mor og foster.

Kortisonbehandlingen kan gi en lett vekstreduksjon hos fosteret, men en har ikke holdepunkter for at slik behandling fører til misdannelser.

Siste saker:

 
SENDETIDER FOR PULS
NRK1 mandager kl. 19:30
NRK2 torsdager kl. 19:00 (reprise)
NRK1 lørdager dagtid (se programoversikten)
10 SISTE PULS
 
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no