Italienerne dyrker en type ris som bare blir brukt i risotto. Forøvrig en italiensk rett langt fra 70-tallets halvferdig gryterett i pose.
Av
NRK Vestfold
Forrige uke lagde doktoren fra Åsgårdstrand panna cotta. Nå Christian Lundbo løs på risottoen. Et prosjekt han helst tar fatt på alene. For noen år siden fikset han opp kjøkkenet slik at det ble et enmannskjøkken. Alt han trenger er innen en omkrets på en armlengdes avstand.
Mye fritiden tilbringer han nettopp der. Kona har knapt lov til å vise seg på kjøkkenet før maten er ferdig.
Jeg tror ikke det skaper ekteskapelige problemer, for maten som blir servert vil få noen og en hver til å tilgi alt.
EKTE, KLASSISK, ITALIENSK RISOTTO
Denne oppskriften rekker som middag til fire personer.
Hakk fint og tynt:
2 gulrøtter, det hvite av 2 purreløk og 200 gram pancetta i terninger (Pancetta er italiensk bacon. Det kan du bestille, eller kjøpe i Oslo. Alternativt kan du bruke en nakkekotelett, men ikke norsk bacon. Det er røkt og alt for salt).
|
Pancetta: italiensk bacon. |
Varm:
30 smør og litt olivenolje i en tykkbundet kjele, gjerne med teflon.
Fres pancetta, gulrøtter og selleri i det varme fettet og tilsett 200 gram risottoris til det får en gyllen farge.
Risottoris er en helt spesiell ris som du også kan bestille, eller som du sikkert får i en litt mer avansert kolonial. Det finnes tre forskjellige typer: Carnoolia, Arbovio og Vialone nano.
Spe med to øser grønnsaksfond (se under), rør hele tiden og ha i to øser til når risen har trekt til seg nesten all væsken.
Kok opp igjen mens du rører, hell på mer fond og fortsett til det har gått rundt 18 minutter. Det er dette som er hemmeligheten bak risotto.
Dryss over litt hakket bladpersille, sett på lokk og la det svelle i om lag 5 minutter.
Dette er noe av det morsomste jeg har vært med på å lage. For ikke å snakke om smake!
Grønnsaksfond
3 purreløk
5 sjalottløk
4 båter hvitløk
1/4 sellerirot
3 persillerøtter
eventuelt litt timian og rosmarin
litt salt
10 Pepperkorn
4 gulrøtter
2-3 liter vann.
Alt sammen kokes på svak varme i ca 1 time før det siles og er ferdig.