Lapper sjøsmaken sammen.
Av Helena Rønning
Gerd Elin Bodvin har et aktivt kjøkken hjemme på Hvasser. Der skapes det nye retter, og gamle retter videreutvikles og forandres. Disse lappene er et strålende eksempel på hva kreativ matlaging kan føre til.
Blini er navet på russiske pannekaker laget med bokhvete og gjær. Det tar litt tid å lage originale blini. En dag Gerd Elin skulle ha gjester og hadde dårlig tid, laget hun pannekakene med utgangspunkt i vestlandske sveler. Resultatet ble syrlige, lette lapper som gir rognsmaken optimale vilkår.
Blinisveler
Til ca åtte lapper trenger du en halv liter hel kulturmelk. Ha kulturmelken i en bolle og la melken stå med 2 ts natron i ca 15 minutter. Når kvarteret er over tar du i så mye hvetemel at blandingen blir som tynn grøt og tykk vellig. Ett egg røres inn til slutt. Stek små lapper på begge sider. De skal være litt tykke og høyere enn vanlige pannekaker.
Tilbehør
Du kan enten lage lappene ferdig før servering, eller la gjestene forsyne seg selv. Det du må ha er rømme, rogn (lodderogn eller løyrom), veldig finhakket løk og kanskje litt sort peppper. Det er det det hele. Får du røre til overs kan den tilsettes sukker og vips, har du svele.