Sitter du med et overskuddslager med røykelaks etter jula, er dagens varmeste tips å hive den i suppa. Denne suppa er et resultat av noen forsøk på kjøkkenet.
Av
Helena Rønning.
Odd Mikkel Lauritzen er utrolig dårlig til å følge oppskrifter, men han eksperimenterer gjerne.
|
Har du for mye av dette . . |
Mikkel sin matinteresse har han fra moren, og siden han i tillegg var ungkar til han var godt over tretti, var matlaging en dyd av nødvendighet.
Likevel er det ikke hverdagsmaten Mikkel synes er morsom å lage. Men hvis det er snakk om litt festivitas er han raskt på pletten. Også er han glad i mennesker og mennesker som liker god mat er glad i han, og mennesker som er glad mat er ekstra glade.
|
Kan du blande det med noe av dette . . . |
Denne suppa passer godt som en forrett, eller bare med seg selv på en kald vinterdag.
Røykelakssuppe
Basis:
½ til 1 purre
1-2 løk (2 hvis små)
1 selerirot
½ flaske tørr hvitvin
½ sitron
½ pepperrot (kan sløyfes)
2 stilker dill
2 liter god fiskekraft
Litt frisk Timian (2 ss)
Litt frisk Estragon (1 ss)
Litt frisk Koriander (1 ss)
1 ts estragonsennep
Litt hvit pepper
2 fedd hvitløk hakket (kan sløyfes)
|
Da får du en god suppe. I alle fall om kokken heter Odd Mikkel Lauritzen. |
Alt sammen hakkes ganske fint og kokes 1,5 til 2 timer og siles. Det er lurt å hakke urtene også for da gir de fortere fra seg smak og farge.
Blandes med 1/3 liter fløte/crème fraiche og litt safran
Småkoke i 5-10 minutter før man putter i
6 - 10 skiver med røykelaks (i små biter). Smak til med salt og hvit pepper.
Pynt med litt hakket persille/dill.
Drikke
Det er viktig å ha en vin som klarer å matche alle smakene. En litt kraftig hvitvin fra Alsace kan smake fortreffelig.