Pierre Isakson er født og oppvokst i Skåne i Sør-Sverige. Kona fra Åsgårdstrand er vegetarianer, derfor har han fått beholde den svenske juletradisjonen.
Av
Helena Rønning.
En dag for over ti år siden møtte han ei søt dame fra Åsgårdstrand, og da var det ikke annet å gjøre enn å flytte med til Vestfold. Men siden kona er vegetarianer, får han beholde juletradisjonen med juleskinka.
Dette er en genial julerett, fordi den er så lett å lage, og fordi den kan brukes som pålegg hele resten av jula, hvis det blir litt igjen.
Svensk juleskinke
Først må du ha en surret og saltet skinkestek som IKKE er røkt. Den skal pakkes inn i folie og stekes til steketermometeret viser 72 grader. Da må ovnen stå på 200 grader. (I Sverige får du kjøpt disse fiks ferdig stekt...)
Det er viktig å huske på at den må være kald før du begynner med glaseringen.
Til glaseringen trenger du:
1 stort egg, som piskes lett med
1 ss dijon sennep,
2-3 ss grov sennep og
2 ss honning. Du kan også bruke sukker eller sirup.
Når dette er pisket sammen, smører du steika med blandingen. Hvis det renner litt, tar du litt mer sennep i.
Til slutt drysser du på cirka
2 ss knust kavring eller griljermel og bittelittegrann sukker.
|
Svenskene får det som ligner på brød til å smake skinke. |
Sett steka tilbake i ovnen, og la den stå i ca 10-15 minutter. Den må passes på så den ikke blir brent. Det kan den bli ganske fort, fordi det er så mye sukker i. Det går ann å la den stå under grillelementet de siste minuttene.
Dette blir servert sammen med mandelpoteter, prinskorv, svenske kjøttbullar, rødkål, brunkål og brun saus. Det går også an å ha litt ekstra sennep ved siden av.
Dette er godt!!!
Drikke
Svenskene drikker noe som heter Julmust (?), svensk øl og kanskje en einebærsnaps, skånsk akevitt eller rett og slett en avkjølt Eksplore.