skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA mintes terror-ofrene

De etterlatte samlet seg på Ground Zero for å delta i minnemarkeringen. (Foto: Reuters/Scanpix)
De etterlatte samlet seg på Ground Zero for å delta i minnemarkeringen. (Foto: Reuters/Scanpix)
USA markerte søndag fireårsdagen for terrorangrepene 11. september 2001 med seremonier flere steder i landet.

Publisert 11.09.2005 17:27.
Sørgende kastet blomster i et basseng. (Foto: Reuters/Scanpix)
På Ground Zero i New York ble navnene på de 2.749 ofrene lest opp av deres brødre og søstre.

– Igjen er vi en by som møtes i tristhet, sa ordfører i New York Michael Bloomberg under minneseremonien.

– Vi er kommet hit for å minnes navnene til dem som vi mistet for fire år siden. Den største ære vi kan vise dem er å huske dem, ikke bare som døde, men slik de var i live, sa Bloomberg videre.

Ett minutts stillhet

Klokken 08.46 – nøyaktig fire år etter at det første flyet traff det ene tårnet i World Trade Center – ble det holdt ett minutts stillhet.

Opplesningen av navnene på ofrene ble også avbrutt av pauser på tidspunktet da et passasjerfly fløy inn i den andre World Trade Center-bygningen, og klokkeslettene da de to tårnene raste sammen.

Hundrevis av pårørende var samlet ved Ground Zero, mange av dem med bilder av sine døde familiemedlemmer og med plakater med påskrifter som «Alltid savnet, aldri glemt», og «Gud velsigne min sønn».

Lyssøyler

Mens navnene på de døde ble lest opp, gikk familiemedlemmene ned i gropen der de to skyskraperne sto, og la blomster i to små bassenger.

Ved solnedgang søndag skulle to kraftige lyssøyler tennes på Ground Zero for å markere tvillingtårnene.

Utenriksminister Condoleezza Rice deltok også i seremonien ved Ground Zero. Rice dedikerte et dikt av den britiske poeten Christina Rossetti til ofrene.

President George W. Bush markerte fireårsdagen for terroranslagene med ett minutts stillhet på gressplenen foran Det hvite hus før han dro til de orkanrammede områdene sør i landet.

Rundt 300 polititjenestemenn fra New York som frivillig bistår i oppryddingsarbeidet i New Orleans, skulle også markere årsdagen for terroranslaget søndag.

Tonet ned

Det ble også holdt minneseremonier ved det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, der 184 personer ble drept for fire år siden, og i Pennsylvania, der det fjerde flyet – med 44 personer om bord – styrtet etter at passasjerene sloss mot flykaprerne for å ta kontrollen over flyet.

Siden den første årsdagen for 11.septemberangrepene har seremoniene blitt tonet noe ned. Og i år er mange amerikanernes tanker hos andre ofre: De anslagsvis en million menneskene som er blitt hjemløse etter orkanen Katrina, og de flere tusen som fryktes å ha omkommet.

(NTB/AFP)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM USA 11.09.2001

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no