skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kaprerne styrtet Pennsylvania-flyet

Det var kaprerne selv som styrtet American Airlines-flyet i et jorde i Pennsylvania 11. september 2001, viser frigitte dokumenter i USA.

Publisert 08.08.2003 12:34.
SE OGSÅ:
Av Hallvard Notaker

En av kaprerne i cockpiten gav sin medsammensvorne bak spakene ordren om å krasje flyet, fortalte FBI-sjef Robert Mueller i et hemmelig vitnemål til Kongressens granskningskomité sist høst.

I tidligere versjoner av hendelsesforløpet om bord har det vært passasjerene som tvang flyet i bakken for at kaprerne ikke skulle få styrt det mot byer eller viktige bygninger.

Passasjerene fratas imidlertid ikke helterollen i den nye versjonen, som kommer frem langt bak i rapporten fra kongresskomiteen som gransket omstendighetene rundt 11. september-angrepene, skriver Washington Post.

KAPRET: American Airlines-flyet styrtet i Somerset-fylket vest i Pennsylvania.

Nasjonale symboler

Telefonsamtalene passasjerene tok til sine familier, der de fortalte at de ville gå løs på kaprerne, gjorde dem til helter i dagene etter 11. september. En av dem brukte uttrykket "Let's roll!", og skapte dermed et hyppig brukt slagord i den såkalte kampen mot terror.

De nye opplysningene ser ikke ut til å så tvil om at passasjerene gikk til motangrep på kaprerne, og dette regnes som årsaken til at kaprerne bestemte seg for å styrte flyet i et jorde heller enn i en offentlig bygning.

Kaprernes opprinnelige plan er aldri blitt kjent, men et arrestert Al Qaida-medlem skal ha sagt til amerikansk etterretning at Det hvite hus var målet.

Hemmelig

Lydopptakene FBI-sjefen refererte til i sitt vitnemål er fortsatt gradert som hemmelig, men Mueller siterte dem da han forklarte seg bak lukkede dører sist høst. Det er først nå at deler av vitnemålet er offentlig kjent.

Det fullstendige hendelsesforløpet fra flight 93 er ikke kartlagt, og fordi alle om bord mistet livet, vil det sannsynligvis heller aldri bli det.

Flyet som styrtet i Pennsylvania, var ett av fire som ble kapret og brukt i angrepene som drepte mer enn 3000 mennesker på østkysten av USA 11. september 2001.


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no