skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Helt uforberedt på 11.9.

Det amerikanske luftforsvaret var katastrofalt dårlig forberedt på angrepene 11. september 2001. Det skriver den offisielle etterforskingskommisjonen i en av sine rapporter.

Publisert 17.06.2004 15:49.
Av Eva Stabell

Ifølge rapporten hadde forsvarets kampfly ingen mulighet til å avbryte de kaprede flyenes rute, og enda mindre skyte de ned.

Verdens største kontorkompleks, Pentagon, fikk store skader.
Rapporten er den trede som blir offentliggjort av kommisjonen. Den ble presentert på en åpen høring i dag.

Improvisasjon

Granskerne sier at de ansvarlige i luftforsvaret måtte improvisere alt de gjorde etter at meldingene om flykapringene kom denne dagen. Det fantes ingen retningslinjer eller instrukser som passet for situasjonen.

Ingen, verken i det militære eller i USAs luftfartsmyndigheter, hadde heller noen gang gjennomgått eller trent på slike situasjoner, ifølge kommisjonen.

Den stiller også spørsmålet om hvorvidt det hadde vært praktisk mulig å skyte ned flyet som styrtet i forsvarsministeriet, Pentagon, hvis treningen og koordineringen mellom de ansvarlige myndigheter og USAs forsvar hadde vært på plass.

Visepresident Cheney reagerte seint, mener kommisjonen.

Cheney-ordre for sent

Men kommisjonen svarer selv at selv om dette hadde vært mulig, kom den sterkt forsinkede ordren fra visepresident Dick Cheney om å skyte ned de kaprede flyene, alt for sent. Den kom først etter at alle de fire flyene hadde krasjet.

Hele rapporten blir offentliggjort 28. juli.

Nær 3000 mennesker ble drept at medlemmer fra Osama bin Ladens Al Qaida-nettverk kapret fire passasjerfly som krasjet inn i World Trade Center i New York og i Pentagon ved Washington D.C.. Det fjerde flyet styret noe senere på et jorde i Pennsylvania.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM USA 11.09.2001

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no