skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Lydopptakene offentliggjort

Lydopptakene fra redningsarbeidet etter angrepet på World Trade Center 11. september 2001 er sterke og personlige, men myndighetene får ikke lengre holde dem hemmelige.

Publisert 13.08.2005 13:23. Oppdatert 13.08.2005 14:04.

Av Joar Hoel Larsen og Elisabeth R. Jakobsen

- Det ene tårnet på World Trade Center står i brann!!

I skurrende og intense lydopptak kan overlevende, pårørende og verden forøvrig nå høre samtalene som ble tatt opp over forskjellige samband i New York 11. september 2001.

Nesten fire år etter terrorangrepene mot World Trade Center har myndighetene frigitt lydbånd med kommunikasjon brannfolkene imellom.

Myndighetene har hittil holdt opptakene tilbake med begrunnelse i at opptakene er sterke, og i mange tilfeller svært personlige. New York Times og noen av de pårørende gikk til sak mot myndighetene, og domstolen har nå dømt i favør av offentliggjøring.

Nå har New York Times lagt flere av opptakene ut på sine nettsider.

Og det som skal offentliggjøres er 23 cd'er, som tilsammen inneholder mer en 15 timer med opptak fra samtalene mer enn 500 redningsarbeidere i og utenfor Twin Towers hadde over sambandet.

I tillegg kommer mer enn 12.000 sider med rapporter, samt anrop til nødtelefon 911.

Fanget i brannbil

På opptakene hører man en mosaikk av fortvilelse, forvirring, angst og heltemot, men også helt ufattelige sjebner, som en mann, som ingen vet hvem er, som blir sittende fast inne i en brannbil under World Trade Center.

- Kan noen høre meg? Jeg er fanget inne i en brannbil, og jeg får nesten ikke puste, roper den desperate mannen over radiosambandet.

Opptakene og de personlige beretningene bidrar til å gjenskape et bilde av hva som skjedde, men forteller også om kaotiske forhold, håpløse forsøk på å redde liv, og tragiske eksempler på hvordan folk døde.

En brannmann ble truffet av en kvinne som hadde hoppet ut fra ett av tårnene.

Det har vært sterk kost for pårørende og overlevende. Tidligere brannmann Al Fuentes hadde en tung dag da han hørte stemmene til sine avdøde kolleger. Likevel var han stolt.

- Jeg hørte på vennene mine, og jeg må si at jeg alltid har ment at 11. september var vår stolteste dag som brannmenn, sier han.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM USA 11.09.2001

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no